30 ветеранів успішно пройшли 4-місячний курс професійного навчання з кібербезпеки

14.09.2021 16:02   -

30 українських ветеранів успішно пройшли 4-місячний курс професійного навчання з кібербезпеки, який розпочався у травні цього року. Всі випускники програми отримали свідоцтво державного зразка НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» у галузі кібербезпеки. Також ветерани безкоштовно склали сертифікаційний іспит CISCO Academy, що дозволить їм вже зараз претендувати на затребувані та високооплачувані посади в державному та приватному секторах, як-то аналітик з кібербезпеки, фахівець з тестування безпеки, фахівець з комп’ютерної криміналістики, фахівець з реверс-інжинірингу та адміністратор із мережевої безпеки.

Кожен другий учасник програми вже отримав пропозиції з працевлаштування, стажування або практики в державних організаціях та міжнародних компаніях по закінченню навчання.

Програма «Кіберзахисники» стала першою ініціативою CRDF Global (Фонд цивільних досліджень та розвитку США), метою якої є допомогти колишнім військовим розпочати успішну кар’єру в сфері кібербезпеки, а також посприяти зміцненню системи захисту цифрової інфраструктури в Україні загалом. Вона є частиною ініціативи Державного департаменту США з усунення кіберзагроз в Україні.

«Фонд CRDF Global – давній партнер України, де ми працюємо вже 25 років. Сьогодні, мабуть, найкращий момент в історії нашої роботи тут. Працювати з ветеранами – завжди велика честь. Вони мають особливі якості, що у поєднанні з навичками кібербезпеки робить їх ідеальними кандидатами для цієї програми. Ми дуже раді, що змогли дати їм можливість змінити вектор їхньої кар’єри, не змінюючи свого покликання – захисту України від загроз», – розповів про передумови створення програми Данкан Томсон, Директор представництва Фонду цивільних досліджень та розвитку США (CRDF Global).

Програму було розроблено за сприяння Міністерства у справах ветеранів України та Національного координаційного центру кібербезпеки при Раді національної безпеки та оборони України. Вона складається з двох компонентів: технічне навчання та соціальна адаптація ветеранів. Перша складова містить курси викладачів Національного технічного університету України (Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського), а також провідних українських та міжнародних експертів. За частину, присвячену питанню соціальної адаптації та кар’єрного розвитку, відповідають фахівці з Національного університету Києво-Могилянська академія. В межах програми ветерани опанували нові технічні, аналітичні, мовні та м’які навички, необхідні для реабілітації та реінтеграції в суспільство.

«Програми для ветеранів є в кожній країні. Вони різняться за компонентами, але всіх їх єднають три основні напрямки – повернення до повноцінного життя, пам’ять та повага і реінтеграція в суспільство. Програма «Кіберзахисники» – саме про реінтеграцію та професійну підготовку колишніх військових. Ми вдячні нашим американським партнерам за підтримку. Сьогодні ми допомагаємо ветеранам реінтегруватись у суспільство, а завтра вони вже самі стануть тією рушійною силою, яка розвиватиме його надалі», – зауважив заступник Міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко.

У серпні 2021 року CRDF Global оголосили прийом заявок на навчання у другому, вдвічі розширеному, потоці  навчання. Учасники нової хвилі майбутніх кіберзахисників України розпочнуть опановувати нову професію 11 жовтня 2021 року.

 «Ми пишаємось цим проєктом, адже він поєднує технічні аспекти кіберсфери з контекстом реального світу. Багато ветеранів, які взяли в ньому участь, вже досягли результатів у кар’єрному розвитку, тому ми сподіваємось, що ця програма буде продовжуватись та розширюватись», – поділився баченням майбутнього програми Керівник управління забезпечення діяльності Національного Координаційного Центру Кібербезпеки при РНБО Сергій Прокопенко.

Програма професійного розвитку у сфері кібербезпеки та реінтеграції ветеранів та ветеранок АТО/ООС «Кіберзахисники» надає ветеранам та ветеранкам АТО/ООС безкоштовну можливість професійного навчання з кібербезпеки з метою допомоги в їх працевлаштуванні в державному та приватному секторах. Програма допомагає ветеранам розвинути нові технічні, аналітичні, комунікаційні та особистистні навички, необхідні для побудови кар’єри у сфері кібербезпеки, реінтеграції в суспільство та нову професію. Також ветерани мають можливість додатково навчатися технічній та IT англійської мови. Програма реалізується Фондом цивільних досліджень і розвитку (CRDF Global) за стратегічної та фінансової підтримки Управління з координації надання допомоги США країнам Європи та Євразії Державного Департаменту США у партнерстві з НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» та Національним університетом «Києво-Могилянська академія»