21 січня – День обіймів

21.01.2021 11:07   -

21 січня – День обіймів. Це свято стало популярним в багатьох країнах. В оригіналі це два свята: Національний день обіймів (англ. National Hugging Day), що святкується 21 січня, а 4 грудня відзначається Міжнародний день обіймів (англ. International Hug Day).

Ідея Національного дня обіймів належить Кевіну Заборні, який запровадив це свято 21 січня 1986 року в Кліо, штат Мічиган, США. Це свято мало спонукати інших обіймати всіх, незалежно від того, хто вони: члени родини, друзі чи незнайомці. Обійми мають багато користі для нашого здоров’я. Різні дослідження доводять, що обійми допомагають побудувати хорошу імунну систему та зменшують ризик серцевих захворювань, знижують кров’яний тиск і викликають викид здорових гормонів, – розповідає awarenessdays.

Обійми або просто 10-хвилинне тримання за руку з романтичним партнером зменшує стрес та його шкідливі наслідки. Обіймати свого романтичного партнера – це найкраще для вашого здоров’я, але не уникайте обіймів зі своїм другом чи навіть незнайомою людиною в Національний день обіймів. Можливо, ви станете новим чемпіоном з обіймів.

Рекорд більшості обіймів, зроблених однією людиною за одну годину, належить Ніку Вуйчичу. У 2010 році він обійняв 1749 людей у ​​виставковому центрі в Орегоні.

За традицією цього дня можна дружньо обіймати навіть незнайомих людей.

Традиція бере початок в 70-х роках XX століття, сформувавшись в студентському середовищі західноєвропейської молоді, але точні обставини ї появи невідомі. Саме в цей день хлопці та дівчата обіймали один одного без жодного інтимного натяку. За своєрідним «повір’ям», під час дружніх обіймів люди обмінюються душевним теплом.

Існують і «наукові» обґрунтування корисності обіймів: доброзичливі дотики підвищують імунітет, стимулюють центральну нервову систему, підвищують у крові рівень гемоглобіну, а також іншого гормону — окситоцину, що викликає доброзичливе ставлення до інших людей, інформує wiki.

Але пандемія вносить корективи, наразі не так просто обійматися не лише з незнайомцями, а навіть із членами родини, особливо з тими, хто перебуває в групі ризику.

Однак, сім’я в Онтаріо (Канада) знайшла безпечний спосіб обійняти свою бабусю під час пандемії COVID-19. Каролін Елліс та її чоловік Ендрю створили так звану “рукавичку для обіймів”, повісивши непроникну пластикову штору з рукавами на мотузці, аби сім’я могла обійняти матір Елліс, не вступаючи з нею в прямий контакт. На відео можна побачити, як сім’я по черзі використовує пристрій, щоб обійняти маму Елліса Сьюзен Уоттс. Елліс сказала, що минуло майже два місяці з моменту останнього обіймання.

“Я переживав, що це буде все дивно, бо це товстий пластик, але насправді це не так. Це було справжніми обіймами, наче ти був у куртці. Не відчувалося, що щось заважає”.

Елліс сказала, що вона придумала цю ідею кілька тижнів тому, зрозумівши, наскільки самотньою повинна була почуватися її мати під час кризи зі здоров’ям.

“Моя мама насправді живе одна, і мені спало на думку, що вона давно не обіймала, і що вона не отримає обіймів через деякий час, поки все не закінчиться”, – сказала Елліс.