2020 був переломним: зелена енергетика стала прибутковішою за нафтогазову

31.12.2020 18:31   -

Протягом минулого століття найбільшими та найпотужнішими компаніями на світовому енергетичному ринку були виробники нафти та газу. Однак повільно глобальна гонка запобігання змінам клімату порушує цю ієрархію. А в 2020 році, сприяючи нищівному удару, нанесеному пандемією на попит на нафту, когорта компаній, що займаються чистими енергетиками, нарешті обігнала нафтогазових виробників і піднялася на вершину фінансової піраміди, – повідомляє видання Quartz.

Тепер настала ера Великих відновлюваних джерел енергії – підприємств та традиційних нафтогазових галузей, які перенесли свій портфель з викопного палива на поновлювані джерела енергії. Як довго вони залишатимуться на висоті, залежить від того, що станеться під час відновлення економіки після пандемії. Найбільший перелом стався на початку жовтня, коли ринкова вартість компанії NextEra Energy з Флориди, що управляє найбільшим у світі парком вітрових та сонячних електростанцій, досягла 150 мільярдів доларів, зробивши її більш цінною, ніж нафтові Exxon та Chevron. За даними Bloomberg, значення кількох інших глобальних великих відновлюваних джерел також перевершили порівнянних конкурентів з викопним паливом.

Прибутки компанійза перші дев’ять місяців 2020 року, порівняно з тим самим періодом 2019 року, також розповідають чудову історію. Нафтові та газові компанії зазнали рекордних збитків: прибуток Exxon впав на 116%, а BP втратила 22 мільярди доларів, у порівнянні з минулим роком – на 640%. Але, незважаючи на пандемію, багато великих компаній, що займаються відновлюваною енергією, спостерігали зростання. Прибуток NextEra піднявся на скромних 0,6%, тоді як німецька компанія RWE, основний споживач вугілля, який наполегливо переходить на відновлювані джерела енергії, побачила, що прибуток лише від вітрових та сонячних установок стрибнув на 116%.

Певною мірою ці цифри є аномаліями, наслідком того, що світовий попит на нафту впав на 9% за рік через пандемію. І вони, можливо, зміняться: ринкова капіталізація Exxon відновила 40 млрд доларів з жовтня і знову засмутила інвесторів NextEra, оскільки ціна нафти зростає паралельно з новинами про кампанії з вакцинації та економічного відновлення на горизонті майбутнього. Проте 2020 рік дав чітку картину довгострокової тенденції: сектор нафтогазового ринку стає набагато меншим.

Динамічна зміна енергетичних потужностей передових країн підкреслює, що енергетичний ринок майбутнього визначається нульовою вуглецевою електроенергією. Більше людей у ​​всьому світі отримують доступ до електромережі, тоді як транспортні засоби та інші ключові джерела попиту на нафту переходять на електрику, посилюється політичний тиск, щоб стримати викиди вуглецю, банки та пенсійні фонди перенаправляють капітал з викопного палива, а вартість встановлення систем відновлюваних джерел енергії падає.

До 2050 року, припускають аналітики, світ дотримуватиметься кліматичних цілей Паризької угоди і загальний попит на енергію подвоїться, в той час як попит на нафту впаде вдвічі, – заявив Ейрік Вернесс, головний економіст норвезької компанії з виробництва нафти та відновлюваних джерел енергії Equinor. Іншими словами, світові потрібно набагато більше енергії, але все її майбутнє зростання – це відновлювані джерела енергії.

Дослідження: розвиток відновлюваних джерел енергії загрожує біорізноманіттю  планети