У Дніпропетровську суд встановить законність відчуження старовинного храму

02.03.2015 19:20   -
Автор:

4 березня о 14:00 в приміщені Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду (пр. Ім. Газети „Правда”, 29, к. 504) відбудеться розгляд справи відносно відчуженого нерухомого майна територіальної громади міста.
Про це у своєму блозі на сторінці видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» повідомив Сергій Філіпенко.
Суд розгляне факт відчуження Хрестовоздвиженського храму по вул. Короленка, 20а за рішенням Дніпропетровської обласної ради № 530-22/ХХІІІ від 19 березня 2002 року.
Громадський активіст запрошує мешканців відстояти майно територіальної громади.
По вулиці Короленка 20а знаходиться напівзруйноване приміщення святині. Ще в 1918 р Московський патріарх Тихон дарував Української Церкви автономію. З цього часу Хрестовоздвиженський храм належав УАПЦ. Але вже в 1944 р за розпорядженням депутатів міської ради, громада Української Автокефальної Православної Церкви звільнила приміщення для громади Руської Православної Церкви Патріаршої Орієнтації. Однак храм так і не передали. З цього часу, приміщення використовувалося під склад. А з 1952 р, в будівлі діяв зварювальний технікум.
Для переобладнання церковного приміщення під потреби навчального закладу, його поділили на чотири поверхи. Пізніше, через неправильні будівельних робіт, підлоги звалилися. Тому, в 1982 г храм закрили на реставрацію, але судячи з усього, вона і не починалася. Напівзруйнована церква так і пустує.