На Дніпропетровщині планують створити 51 самодостатню громаду

12.05.2015 15:06   -
Автор:

Дніпропетровщина продовжує йти шляхом децентралізації. У рамках цього процесу в області буде утворено 51 самодостатню громаду.
Про це під час сьогоднішньої прес-конференції «Реформа місцевого самоврядування та децентралізація: які кроки у цьому напрямку робить Дніпропетровщина?» повідомив в.о. першого заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман, пише видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ”.
«Суть децентралізації – передача повноважень від центральної влади до територіальних громад. В рамках цього процесу саме громади будуть вирішувати питання соціальної допомоги, адміністративних послуг, управління школами і дитсадками, центрами первинної медичної допомоги і т. д.», – сказав Олег Кужман.
Зокрема, у межах 4 пілотних районів запропоновано утворити 21 самодостатню громаду: 3 – в Апостолівському, 6 – у Верхньодніпровському, 7 – у Дніпропетровському та 5 – у Солонянському районі.
Виходячи з вимог 20-ти кілометрової доступності до центру громади, у Криничанському, Магдалинівському та Нікопольському районах запропоновано створити по 2 громади. Що стосується інших територій області, то запропоновано заснувати самодостатні громади в межах існуючих районів і міст, як обласного, так і районного значення.
Наразі перспективний план направлено до територій на обговорення. Лише після внесення пропозицій від громад документ буде направлено до Києва на погодження.
Читайте також: На Дніпропетровщині почали реформу місцевого самоврядування
Довідка:
На сьогодні в регіоні діє робоча група по добровільному об’єднанню громад, а також створено обласний Офіс з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади. На сьогодні більше 800 представників територіальних громад області вже опанували перший дистанційний курс навчання, де розглядалися питання формування спроможних територіальних громад.
Також на базі Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» ДЕСПРО в регіоні ініційовано пілотний курс дистанційного навчання для посадових осіб місцевого самоврядування, державних службовців, депутатів місцевих рад та представників громадськості за темою «Реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади». Кращі випускники курсу будуть запрошені для участі у стажуванні в органах місцевого самоврядування Польщі з метою вивчення практики реформування та формування спроможних територіальних громад.