Зимові канікули у Дніпрі: як батькам подбати про безпеку та здоров’я дітей

18.12.2023 12:13   -

Довгоочікуваний час відпочинку для школярів незабаром настане: з 25 грудня у Дніпрі починаються зимові канікули, які закінчаться 7 січня. Як краще провести їх, щоб це був не просто додатково вільний час протягом декількох тижнів?  Насправді, якщо захотіти, цілком можливо отримати від цього періоду користь – і дітям, і батькам.

Жодних репетиторів та домашніх завдань

На цьому наполягають педагоги та психологи.

— У нас попереду багато свят – Різдво, Новий рік, які пов’язані з родиною, — зазначає Елла Загребельна, дніпровський психолог. – Буде дуже добре, якщо діти проведуть цей час з батьками. Навіть якщо ви з понеділка до п’ятниці працюєте, хоча б у вихідні приділіть час спілкуванню з дітьми.  Сходіть разом до театру, музею – ці заклади пропонують чимало новорічних активностей. Я не проти тих заходів, які проводяться у школах. Це, звісно, дуже добре. Але потрібно, щоб діти іноді відпочили від школи.

Елла Загребельна підкреслює, що у цьому навчальному році на школярів здійснюється дуже велике психологічне та емоційне навантаження. Дистанційне, змішане, врешті решт, очне начання під звуки сирен – все це є неабиякими викликами для дітей. Тому їм дійсно треба відпочити – від пересування по місту, від самої шкільної будівлі.

— Дуже добре, якщо підлітки разом зі своїми класними керівниками та батьками кудись виїдуть за місто, в ідеалі – на Західну Україну, — радить психолог. – Там дуже класно реалізуються святкові традиції, тож дітям буде цікаво поринути у них. Таким чином відбудеться певне перезавантаження. Ще один чудовий варіант – провести час з бабусями та дідусями – наприклад, в селі.

Гарна ідея – поїхати у якийсь табір, де діти зможуть поринути у розвиваючі заняття, завести нові знайомства. Головне – не дозволяйте дитині з ранку до вечора сидіти у гаджетах.

— У жодному випадку не змушуйте дітей протягом канікул безкінечно наздоганяти навчання, — каже Елла Загребельна. – Не допускайте того, щоб вони ходили до репетиторів або робили завдання у комп’ютері. Дітям треба перезавантажитись, бо викликів в них і так дуже багато.

Флікери врятують життя

Звісно, протягом канікул неодноразово будуть траплятись випадки, коли діти гуляють на вулиці самі, без батьків, бабусь та дідусів. Тож дорослі мають ще раз нагадати дітлахам, як себе треба поводити, щоб не потрапити в халепу. Це стосується і спілкування з незнайомцями, і дотримання правил дорожнього руху.

Є й додаткові заходи, яких варто вжити. Наприклад, нещодавно батьки учнів ліцею №134 реалізували ініціативу «Сяюча безпека».

Для своїх дітей, які пересуваються житломасивом та  переходять дорогу в темний час доби, дорослі власноруч створили понад 1100 флікерів. Це світловідбиваючі елементи — наприклад, стрічки, брелоки, які можна закріпити на одязі, щоб в темний час доби водії автівок могли краще побачити пішохода.

— Мене, як і всіх батьків, дуже турбує безпека моєї дитини, — каже Тетяна Дрозд, мама п’ятикласника Єгора. — Зараз темніє рано, діти повертаються додому з другої зміни, і дуже важливо, щоб під час переходу дороги вони були помітні для водіїв. Майже всі діти — учні ліцею отримали флікери, які власноруч виготовили батьки під час минулих блекаутів.

Пішоходи, що йдуть там, де їздить транспорт, мають неодмінно розміщувати на одязі  флікери. Це дозволяє водію зі значної відстані побачити людину та відреагувати – до прикладу,  знизити швидкість.

 Правоохоронці цілком підтримують таку ініціативу батьків щодо створення флікерів. А також  закликають усіх водіїв бути максимально обережними  взимку. У той самий час і пішоходам, особливо дітям, варто виходити на дорогу, лише упевнившись у безпеці та відсутності транспорту.  Бо на слизькій дорозі часу на гальмування у водіїв значно менше. Тож не варто ризикувати та перебігати дорогу перед машиною чи автобусом, які рухаються. Треба переходити проїзну частину  лише у встановлених місцях. Нагадайте про це ще раз дітям напередодні канікул.

Поменше цукерок, побільше прогулянок

Як краще провести канікули, щоб завдяки їм діти стали здоровішими? Скільки мандаринів можна їсти школярам протягом доби? Про це ми запитали дніпровського педіатра Олену Нестерову.

— Для того, щоб ці два тижні дійсно пройшли для дітей з максимальною користю, треба, по-перше, якомога більше бути на свіжому повітрі, — зазначає Олена Нестерова. – Звісно, якщо це дозволяє погода. Якщо на вулиці мороз або мряка, раджу сходити до басейну. Чому саме туди? Тому що заняття плаванням дуже добре укріплюють дитячий організм. Взимку це є чудовою альтернативою катанню на велосипеді, яке варто відкласти до літа.

Дуже важливим для здоров’я дітей є їхнє харчування. Педіатр радить  їсти побільше м’яса та риби, які необхідні для нормального росту кісток, та обов’язково включати до раціону свіжі фрукти та овочі. Найкращий варіант – це яблука, груші, банани. А ось з екзотичними фруктами та цитрусовими треба бути обережними – вони можуть викликати алергію та розлади шлунка.

— На Різдво та Новий рік багато хто з батьків кілограмами купують мандарини, — каже Олена Нестерова. – Цей фрукт та зимові свята нерозривно пов’язані в нашій уяві. Але майте на увазі, що першачкам, 6–7 років, достатньо з’їсти лише 1–2 мандаринки на добу. А для підлітків 13–16 років безпечна кількість цього фрукта – 3–4 на день.

Також батьки мають контролювати кількість солодощів, які  їсть дитина. Цукерки або шоколадки не можуть замінити повноцінний прийом їжі, тож не варто давати їх дітям у якості перекусу. Бо після них вони не будуть обідати. Не варто виставляти перед сином чи донькою цілий пакунок солодощів, щоб вони їли досхочу. Краще давати цукерки потроху, наприклад, по одній після сніданку.

Багато хто з батьків купує на Новий рік дитяче шампанське. — Це газовий напій, в якому немає нічого корисного, —  зазначає Олена Нестерова. – Краще хай дитина п’є воду, соки, компот.

Якщо у батьків є час, два тижні канікул – це чудова нагода обстежити дитину у лікарів. Наприклад, здати аналізи, сходити до стоматолога.

— Саме під час канікул варто зробити щеплення, якщо є така потреба, —  радить педіатр. – Бо дитина не буде контактувати з іншими дітьми. А це означає, що вона буде менш вразливою для різних інфекцій.

За матеріалами Наше Місто.