Тунельна балка Дніпра перетворюється на смітник

10.01.2020 12:49   -
Автор:

Живописне місце нашого Дніпра – Тунельна балка – простір, де відбуваються різноманітні заходи і просто відпочивають люди на лоні чудової природи.
Ліс, широкі галявини, ручаї та безліч місцевих птахів притягують людей, cтомлених міською метушнею.

Втім, через незаконну діяльність КП УРЕА (територію якого можна бачити на фото вище у верхньому правому куті), про що вже повідомлялось раніше, частина балки перетворилася в повноцінне сміттєзвалище із усіма атрибутами і ознаками промислового забруднення.
Величезна гора із побутового і будівельного матеріалу височіє над Тунельною балкою. По слідах від трактора видно, що сміття просто згортали у яр, використовуючи його як сміттєвий полігон.

Нагромадження речовин і хімікатів, що їх використовувало КП УРЕА в своїй діяльності, призвело до того, що через ґрунтові води шкідливі речовини потрапляють безпосередньо у ручаї балки, а потім – і в річку Дніпро. Наразі, неозброєним оком видно і без належних приладів зрозумілі масштаби забруднення: вода, що витікає з-під нагромадженого сміття має жовтий колір і піну на поверхні, а земля просякнута білою речовиною невідомого складу. На фото нижче можна побачити купи білої речовини, що лежить просто неба і розмивається дощами, а потім отруює навколишню територію. Рослинність навколо звалища уже відчула на собі вплив хімікатів – дерева загинули.

Діяльність КП УРЕА явно не обмежувалася тими послугами, які вони надавали місту офіційно і для надання яких була відведена в оренду земля поруч із Тунельною балкою біля вулиці Космічної. Принаймні, очевидно, що збирати будівельне сміття і залишки архітектурних об’єктів на цій ділянці тут було не можна. Втім, саме тут ми знаходимо усе це – величезні бетонні глиби, рештки будівель і навіть пам’ятників. Зокрема, в цьому місці знаходяться рештки п’єдесталу, на якому стояв пам’ятник Леніну на теперішній площі Героїв Майдану.

Також нам вдалося знайти на цьому об’єкті рештки знаменитого пам’ятника «Дніпрові хвили», що колись знаходився біля стадіону «Метеор».

До речі, доля цього пам’ятника теж незрозуміла і сумна. З цього приводу, завідуючий відділом Дніпровського історичного музею імені Д.Яворницького Максим Эдуардович Кавун, зазначав:
– Скульптурная композиция «Дніпрові хвилі» является выдающимся и единственным в таком роде в нашем городе примером советской мемориальной пластики 1980-х годов. Крайне жаль, что для будущего не будет сохранен этот объект советской мемориальной пластики.
Ми не будемо сперечатися про доцільність деконструкції згаданого пам’ятника архітектури, але питання: що ці рештки роблять посеред Дніпра, на території, що належить Дніпровському лісництву? Невже їм місце саме тут!?
Завдяки небайдужим громадянам та активістам діяльність КП УРЕА припинена, втім попереду важлива задача – вивезення сміття, хімікатів і рештків архітектурних споруд.
Наразі, є чудова ініціатива – перетворити Тунельну балку, цю прекрасну місцину посеред великого міста, на природний парк. Такий статус допоможе зберегти таке унікальне місце від забудови, засмічення і руйнування.
Автор – Дмитро Снітько