Знищення А-50 та ураження Іл-22: опублікували список ліквідованих окупантів

19.01.2024 08:03   -

Російський борт радіолокаційного виявлення А-50 був збитий над Азовським морем увечері 14 січня. Пошкодження зазнав і бомбардувальник Іл-22М. Не обійшлося і без жертв. Серед ліквідованих росіян є полковник, підполковник та два майори, але список знищених на А-50 окупантів досі є неповним. Про це повідомляє “Дніпро Оперативний”.

Один із російських телеграм-каналів опублікував список імен загиблих окупантів внаслідок збиття російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50. Там пишуть, що перелік не є повним.

Наразі маємо такі прізвища:

  • Левченко В.В., підполковник, командир корабля;
  • Квасов М.А., майор, штурман;
  • Шадров А.С., майор;
  • Кутузов Д.А., капітан;
  • Болясніков М.С., капітан;
  • Ізмайлов А.І., старший лейтенант.

Інформація щодо перебування на борту літака А-50 генерал-лейтенанта Пчели відсутня. Також за попередньою інформацією росіян, на літаку Іл-22 було ліквідовано полковника Бурмістрова.

Внаслідок збиття А-50 та ураження Іл-22 росіяни почали розганяти новину про те, що літаки збила російська ППО, але це не так. Російський телеграм-канал пише:

«Історія про “ураження власним ППО” продовжує активно поширюватися серед військовослужбовців. Більше того, вже визначили, хто саме візьме на себе відповідальність за знищений А-50 (обіцяв не уточнювати в/ч, можу сказати лише, що за легендою ДРЛО був збитий з території Краснодарського краю). Видано нові інструкції, згідно з якими підрозділи ППО в індивідуальному порядку інформуватимуться у разі “роботи” літаків ДРЛО в зоні їхньої відповідальності. Як ви розумієте, у випадковість і невдалий збіг обставин ніхто не повірив».

Що відомо про А-50?

А-50 є російським літаком для далекого радіолокаційного виявлення та управління, розробленим на базі літака Іл-76. Літак оснащений радіотехнічним комплексом “Шмель” на базі бортової електронно-обчислювальної машини “Аргон-50”, на борту працює від 10 до 11 операторів, включаючи командира, старшого штурмана, операторів супроводу та бортінженерів.

Функції A-50 включають розвідку повітряних, наземних і надводних цілей. З оптико-електронними системами виявлення він може розпізнавати балістичні ракети на відстані до 800 кілометрів, а радіолокаційна станція може виявляти і супроводжувати об’єкти на відстані до 700 кілометрів. A-50 може надавати зовнішнє цілевказання для винищувачів і виконувати функції повітряного командного пункту.