Змова посадовців заради привласнення понад сотні гектарів землі у Дніпропетровськійї області

03.12.2020 08:14   -

На Дніпропетровщині поліція повідомила про підозру групі посадовців у незаконному заволодінні землями державної власності.

Незаконну «схему» приватизації земельної ділянки державного підприємства та осіб, причетних до її заволодіння, викрили оперативники управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області, слідчі слідчого управління обласної поліції спільно з прокуратурою області, – повідомляє Офіційний сайт Національної поліції.

Серед підозрюваних – один із колишніх керівників облдержадміністрації, нотаріус, держреєстратор, керівник та працівник державного підприємства, а також посадовець відділення фонду держмайна. 

Аби провернути земельну «оборудку», на одного з учасників групи заздалегідь оформили приватне підприємство. Згодом на це підприємство незаконно зареєстрували 131 гектар землі, право на користування якою належало державному підприємству.

Як з’ясували поліцейські, у 2018 році державне підприємство як єдиний майновий комплекс спочатку передали зі сфери управління ОДА до структурного підрозділу Фонду держмайна та виставили на аукціон. За результатами торгів із приватним підприємством уклали договір купівлі-продажу майнового комплексу.

Згідно з чинним законодавством і умовами договору, до покупця не переходить право користування земельною ділянкою. Однак, знаючи про підробку угоди, під час оформлення прав на майновий комплекс на нового власника нотаріус незаконно зареєстрував на нього й 131 гектар землі, а державний реєстратор вніс відповідні записи до кадастрового реєстру.

Таким чином, придбавши єдиний майновий комплекс за ціною понад 420 тисяч гривень, зловмисники незаконно заволоділи земельними ділянками вартістю 5 мільйонів гривень.

Сімом особам повідомлено про підозри за ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 364 (зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу.