Змінити постачальника газу зможуть мешканці приватних та багатоквартирних будинків

11.07.2020 17:04   -
Автор:

Відкриття ринку природного газу для побутових споживачів було заплановане на 1 травня 2020 року, але у зв’язку з впровадженням карантину через поширення коронавірусу терміни перенесли на 1 липня, а згодом – на 1 серпня.

Зазначимо, що відкриття ринку газу для населення передбачає можливість змінювати постачальника газу. Для цього потрібно буде подати новому провайдеру послуги заявку на приєднання та невеликий пакет документів, що посвідчують особу, право власності або розпорядження помешканням та останню платіжку за доставку газу. Змінити постачальника газу можуть мешканці приватних та багатоквартирних будинків. Процедура займатиме за 4-21 день.

Наразі в Україні існує приблизно 50 компаній-постачальників газу, які можуть постачати газ населенню.

Запланована лібералізація ринку природного газу для побутових споживачів перемістить у центр клієнта замість постачальника, переконаний головний операційний директор – виконавчий директор із трансформації групи “Нафтогаз” Отто Ватерландер.

Українець як клієнт має бути в центрі ринку. Не він має оббивати пороги газзбутів і регулятора, щоб розірвати або підписати договір, а навпаки – його поштова скринька має ломитися від акційних листів про найкращі умови, додаткові опції та знижки”, – пояснив Ватерландер.

А тим часом оптимістичні повідомлення від експертів: ціна імпортного газу впала в 4 рази за 20 місяців до $88. У порівнянні з травнем 2020 року ціна імпортного газу знизилася на 9,9% в доларовому еквіваленті, і на 10,4% у гривневому еквіваленті. Таким чином, ціна газу з початку року впала вдвічі: у порівнянні з груднем 2019р ціна імпортного газу знизилася на 50,0% в доларовому еквіваленті (з $176,7).

Нагадаємо, що міністерство енергетики України визначило постачальника останньої надії на ринку природного газу. Ним стало ТОВ «ГК «Нафтогаз України». Відповідне рішення 10 липня прийняла Конкурсна комісія з визначення постачальника «останньої надії». Про це повідомляє прес-служба Міненерго.

«Сьогодні у Міністерстві енергетики визначили постачальника останньої надії на ринку природного газу. Ним стало ТОВ «ГК «Нафтогаз України»… Всього на конкурс подали свої пропозиції три компанії. Після детального розгляду документів за рішенням комісії одна з компаній не була допущена до конкурсу», – йдеться у повідомленні.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів №529 від 25 червня 2020р, обрання переможця конкурсу здійснюється шляхом голосування членів конкурсної комісії за допущеного кандидата, який запропонував найнижче значення ціни природного газу, за якою постачальник останньої надії постачає природний газ споживачу, що розрахована відповідно до формули з чітким визначенням розміру націнки постачальника останньої надії та повинна бути не вище, ніж на 20% максимальної ціни, що склалася на ринку природного газу за попередній місяць.

Постачальник “останньої надії” – це компанія, яка постачатиме газ тим споживачам, з якими не захоче мати справу жодна інша компанія-постачальник, зокрема через велику заборгованість. Такі постачальники становлять собою гарантію того, що споживачам не відключать газ навіть у випадку, якщо попередній постачальник газу розірве з ними угоду. Угода з постачальником «останньої надії» триватиме 60 днів. За цей час споживач газу повинен буде знайти собі нового постачальника та укласти постійний договір з ним.

Автор – Боніфацій