Злочини проти екології каратимуться на міжнародному рівні

23.06.2021 07:39   -

Дванадцять фахівців із міжнародного права презентували визначення «екоциду» як злочину. Вони сподіваються, що це дозволить Міжнародному кримінальному суду розглядати найбільш кричущі злочини, пов’язані зі шкодою довкіллю, – повідомляє фундація Stop Ecocide.

Ще у 2020 році на прохання шведських парламентаріїв правники почали розробляти визначення «екоциду». Сталося це через 75 років після того, як були винесені перші вироки за звинуваченнями в геноциді й злочині проти людяності на Нюрнберзькому трибуналі.

Тепер екоцид — це незаконні або необґрунтовані дії, вчинені з усвідомленням, що існує суттєва ймовірність спричинення такими діями серйозної та масштабної або довготривалої шкоди довкіллю.

У визначенні немає згадки про глобальне потепління чи зміну клімату, оскільки сторони хотіли досягти компромісу, щоб країни й корпорації не так активно виступали проти визнання екоциду злочином.

«Екоцид пропонує новий, не людиноцентричний підхід, якщо точніше — ставить довкілля в центрі міжнародного права», — пояснює співголова групи авторів визначення Філіпп Сендс.

У 2016 році МКС заявив, що також братиме до уваги злочини, пов’язані з «руйнуванням довкілля», «експлуатацією природних ресурсів», «незаконним відчуженням» землі тощо — але в контексті злочинів проти людяності.

За останні роки ідея міжнародно-кримінальної відповідальності за злочини проти довкілля стала набувати все більшої підтримки — особливо з боку малих острівних країн, які потерпають від глобального потепління.

У 2019 році представник Вануату закликав Міжнародний кримінальний суд «серйозно розглянути» можливість покарання за екоцид. Підтримку юридичного закріплення цього терміна висловлювали, зокрема, Франція та Ватикан.

Екоцид (від грец. οικος — будинок і лат. caedo — вбиваю) — масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу.

Особливо тяжкою формою екоциду є воєнний екоцид – порушення екосистем середовища проживання людини в результаті бойових дій, які мають військову і політичну ціль.

Повільна смерть шахт ОРДО: екоцид та затоплення - Справедливість заради  миру на Донбасі