Відпочинок на Азовському морі: Кирилівка та Бердянськ – експерти порівняли 2 популярні курорти

27.10.2021 17:08   -
Автор:

Попередній сезон закінчився, і вже саме час планувати відпустку наступного року. Пропонуємо розібратися, чим відрізняються найбільш популярні курорти Азовського моря – Кирилівка та Бердянськ, і якому з них слід надати перевагу відповідно до ваших цілей та уподобань. Про це повідомляє Моє Запоріжжя з посиланням на профільне видання azov.zp.ua.

Пляжі та море

У Кирилівці пляжі можна назвати універсальними для комфортного перебування і дітей (біля берега під наглядом), і дорослих (тільки у тверезому вигляді або з дуже помірною дозою алкоголю, що не перевищує злощасні 0.2 проміле).

Пісок тут світло-жовтий з домішкою дрібної черепашки. Вхід у море пологий, але не дуже тривалий для комфортного плавання, а достатня глибина є вже на порівняно невеликій відстані від лінії прибою.

Найбільш багатолюдними є пляжі в самому селищі та на початку Федотової коси. Але чим далі від центру курорту до околиць, тим менш людно. Практично скрізь є навіси, прокат шезлонгів, кабінки для перевдягання, і, якби не туристи, то пляжі можна було б назвати чистими. Але, на жаль, у нашій країні чисто тільки там, де прибирають (і роблять це з пристрастю), а це як правило території, що належать готелям і пансіонатам.

Найкращий відпочинок: Кирилівка та її коси - блог Doba

У Бердянську пляжі з боку затоки і з боку відкритого моря суттєво різняться.

На Бердянській затоці (яка за своєю суттю є мілководним лиманом) вхід у воду більш пологий, море дрібніше, і за такими параметрами пляжі в цьому районі більше підходять для дітей. Якби не одне «але» — в межах міста розташований морський порт, і вода на прилеглих пляжах дуже брудна. А от на Бердянській косі вода чиста і добре прогрівається; при цьому вхід пологий, що чудово підходить для дітей, але вже на невеликій відстані від берега досить глибоко, щоб комфортно плавати дорослим.

Що стосується заповнюваності пляжів: найбільше людей в центральній частині міста, на Ближній та Середній косі. На Верховій та Дальній косі людей значно менше, як власне і пляжної інфраструктури.

Центральный пляж в Бердянске: обзор, отзывы, фото.

Інфраструктура та розваги

Обидва курорти мають добре розвинену інфраструктуру. До стаціонарних магазинів і ринків, що працюють цілий рік, на літній час додаються сезонні. Вони рівномірно розподілені по території та дозволяють купити їжу, напої, медикаменти та непродовольчі товари без того, щоб спеціально кудись їхати. На пляжах відпочивальникам пропонуються традиційні для українських курортів водні розваги: ​​«банани», «плюшки», надувні гірки, катамарани та скутери.

У Бердянську є термінали та банкомати, безліч кафе та ресторанів, добре розвинений громадський транспорт. У місті є залізничний вокзал і автовокзал, а в сезон міські маршрути продовжують для того, щоб можна було без проблем доїхати до місць відпочинку та розваг на Бердянській косі.

Вільний час у Бердянську можна провести в аквапарку “Акваленд”, дельфінарії “Немо”, Парку динозаврів та в зоопарку “Сафарі”. Також в центрі міста є велика пішохідна зона з масою цікавих скульптур, працює луна-парк з оглядовим колесом. Там же на площі та на набережній відкриті лавки із сувенірами. На Ближній косі працюють клуби віндсерфінгу та кайтсерфінгу, а на Середній косі є парк розваг.

Дельфинарий "Немо" Бердянск | Apartila

Нічні клуби, дискотеки, ресторани, караоке та кальянні – все це є на курорті як у самому Бердянську, так і на косі. Місто стало місцем проведення різноманітних фестивалів, конкурсів, спортивних змагань.

У Кирилівці також працюють продуктові та промтоварні магазини та ринки, сувенірні крамниці, є супермаркет “Економ”, кафе ресторанного типу, термінали та банкомати, аптеки та амбулаторія. У сезон їх кількість збільшується в рази – тому, купити їжу, пляжне приладдя і ліки можна в будь-якій частині курорту.

Пересуватися курортом також можна на таксі і маршрутках, а в центрі селища влітку можна скористатися послугами велорикші.

Також у Кирилівці є два луна-парки: один на початку Федотової коси в районі б/о «Водний світ», другий на початку коси Пересип — «Адреналін-шоу». Напроти останнього розташований парк динозаврів «DinoPark».

КИРИЛЛОВКА парк динозавров DINOPARK: цены 2021, отзывы

З боку Утлюцького лиману на Федотової косі працює кілька шкіл, що навчають водним видам спорту: віндсерфінгу, кайтсерфінгу, катанню на водних лижах, сапах і водних мотоциклах. Така ж школа працює на косі Пересип на території готелю “Білуга”.

На курорті проводяться дискотеки, пінні вечірки, караоке, шоу за участю відомих естрадних виконавців — загалом є заходи на будь-який смак.

Пам’ятки і визначні місця та об’єкти

В Бердянську є на що подивитися – це місто з історією, і тут до наших днів збереглися багато унікальних будівель і пам’ятників. Популярністю користуються також сучасні скульптури, встановлені в різних куточках центру міста — пам’ятники сантехніку Васі, жабі, хлопчику-рибачку, «Крісло бажань» та інші цікаві арт-об’єкти.

Якщо говорити про природні пам’ятки, то в Бердянську пропонують вирушити на екскурсію на оголовок Бердянської коси — там розташований один із найстаріших маяків Азовського моря, подивитися на заповідні острови Великий і Малий Дзендзик.

Також у самому місті є маяк на горі. Стара його будівля висотою 13 метрів зараз є частиною дитячого садка, а нова 33-метрова вежа служить і досі. Але в плані історичних  та природних пам’яток єдиною реальною екскурсією є поїздка до заповідника «Острів Бірючий». Втім, на курорті можна купити й інші екскурсії, але це буде не дуже близький шлях, наприклад, в Асканію-Нова або на Кам’яну могилу.

Житло

Вибір житла на обох порівнюваних курортах вирізняється різноманітністю. Це стосується як віку будівель, комфорту проживання, так і послуг.

Вартість варіюється від 100 грн до 2000 грн за місце або до 5000-7000 грн за номер або котедж. У першому випадку це буде найбюджетніше житло без зручностей і на відстані від моря. В останньому — комфортабельні номери чи котеджі з усіма зручностями та відповідним сервісом. В основному вони розташовані на 1-й лінії від моря, і це можуть бути як нові готелі, так і добре відреставровані будівлі радянської епохи (як, наприклад, “Білуга”). 

Чим далі від моря, тим дешевше житло — цей принцип працює і в Кирилівці, і Бердянську.

Отель Дюна на берегу Азовского моря. Отдых в Бердянске

Що маємо в результаті?

Обидва курорти можна назвати вдалим вибором для відпочинку. Щодо інфраструктури, пляжних розваг та дозвілля — і в Бердянську, і в Кирилівці є всі умови.

Якщо мета відпочинку – максимальне усамітнення, тиша і багато місця на пляжі, то в Бердянську найкращим вибором буде район АКЗ на західній околиці міста, Верхова та Макорти з боку відкритого моря, а також дальня частина Бердянської коси.

В Кирилівці при такому розкладі це віддалені від центральної частини райони в самому селищі і на косах. Однак з деяких місць центру до пляжу треба буде пройтися пішки хвилин 20, що однозначно не зовсім зручно при відпочинку з маленькими дітьми, тому в останньому випадку однозначно слід віддати перевагу косам – Федотовій або Пересипі.

Для веселощів, активного відпочинку, походів по кафе і дискотекам у Бердянську варто оселитися в центрі міста, включаючи мікрорайон Піски, або на Ближній і особливо Середній Косі. З цією ж метою в Кирилівці варто обрати центр курорту та початок коси Пересип, а також першу половину Федотової коси.