У Столиці Мексики археологи досліджують ацтекську вежу з людських черепів

13.12.2020 15:55   -

Національний інститут антропології та історії Мексики (INAH) заявив, що його співробітники знайшли ще 119 черепів у вежі, що була виявлена ​​в 2015 році під час реставрації будівлі в столиці Мексики, – повідомляє ВВС.

Вважається, що старовинний архітектурний об’єкт – це частина стійки від храму ацтекського бога сонця, війни та людських жертв Уіцілопочтлі (Віцліпуцлі). Стійка з черепом знаходилась на розі каплиці Уіцілопочтлі, покровителя столиці ацтеків – Теночтітлана. Ацтекську імперію було знищено європейськими загарбниками на чолі з іспанським конкістадором Ернаном Кортесом, який захопив Теночтітлан в 1521 році.

Циліндрична споруда, що отримала назву Хьюї Цомпантлі, знаходиться біля Темпло – одного з головних храмів колишнього Теночтітлана, нині – Мехіко.

Храм Темпло продовжує нас дивувати, і Хьюї Цомпантлі, без сумніву, є однією з найбільш вражаючих археологічних знахідок останніх років у нашій країні“, – заявила міністр культури Мексики Алехандра Фраусто. Археологи виявили три фази будівництва вежі, яка датується між 1486 і 1502 роками.

Відкриття у вежі здивували антропологів, які очікували знайти там черепи молодих чоловіків-воїнів, але також виявили черепи жінок та дітей, що дає підстави для припущення про масові людські жертвопринесення в імперії ацтеків.

Хоча ми не можемо сказати, скільки з цих людей були воїнами, можливо, деякі з них були полоненими, призначеними на церемонії жертвоприношень“, – сказав археолог Рауль Баррера.

A photo shows parts of an Aztec tower of human skulls, believed to form part of the Huey Tzompantli