У Дніпрі, вперше в Україні, за новим недержавним церемоніалом вшанували загиблого героя

26.12.2020 22:16   -

Такий церемоніал не новий у світі. Саме так вшановують полеглих американських військових. Однак в Україні таке вшанування провели вперше – у Дніпрі на алеї Героїв. Хоч ідею і запозичили, проте адаптували до українських реалій.

Ветеранські організації розробили прапор шани у кольорах та із символами козацтва. Саме його, згідно з церемонією, армійці мають підняти, здолати з ним кілька кілометрів та передати рідним загиблого героя. Ветерани російсько-української війни сподіваються – така традиція приживеться в Україні.

“Розробленого комплексу вшанування пам’яті загиблих героїв не існує. Було декілька концепцій, ми проводили дуже багато всеукраїнських форумів. Тому доречно, що ветерани області, ветерани України долучилися до цього церемоніалу”, – говорить Іван Начовний, ветеран АТО.

“Ще два роки тому з’явилась думка створити цей церемоніал, з’явилась після того, як ми поспілкувались з американцем Джорджем Луцем. Він сам є батьком загиблого. 15 років тому він втратив свого сина – це морський піхотинець. Він загинув 15 років тому в Іраку, його батько вирішив, що пам’ять його сина має бути вшанована. Розробив концепцію церемоніалу і з тих пір є певні цифри, за весь час в Сполучених Штатах взяли участь в церемоніалі понад 50 тисяч осіб і вони пробігли близько 250 тисяч миль”, – каже Олександр Каховський, керівник оргкомітету з розробки церемоніалу “Шануй та пам’ятай”.