Ціни на відпочинок на море в Україні у 2022 році: озвучені прогнози експертів

22.10.2021 18:46   -
Автор:

У минулому сезоні ціни на відпочинок на популярних курортах Азовського і Чорного моря в Україні били рекорди. У 2020 році, запевняють експерти, вони повинні істотно змінитися. В яких регіонах варто очікувати зниження вартості відпочинку, а де, навпаки, вона продовжить рости, і що буде впливати на ціноутворення, пояснює засновник і головний редактор незалежного медіа-проєкту «Кирилівка.Укр» Евген Смєльчаков. Про це пише mrpl.city.

Фахівці виділяють кілька факторів, від яких безпосередньо буде залежати зміна цін на відпочинок на курортах Азовського і Чорного моря України в 2022 році.

Медузи

Ці морські тварини другий рік поспіль псують пляжний відпочинок українцям і позбавляють прибутку власників курортного бізнесу. Небувала їх кількість біля узбережжя Азовського моря влітку зумовлена підвищеною солоністю води, яка в свою чергу стала наслідком глобального потепління, будівництва ГЕС на Кубані і програми імпортозаміщення в РФ. Особливо дісталося Кирилівці, Бердянську і Арабатській Стрілці. В результаті багато українських туристів віддали перевагу чорноморському узбережжю, де медузи хоч і були, але в звично меншій кількості.

Передбачити, як буде розвиватися ситуація з медузами в наступному сезоні, вкрай складно. Ще важче – вплинути на неї. Так, щоб зменшилася солоність води, необхідне значне збільшення кількості опадів наступної зими і навесні. Важливо, до того ж, замерзне чи ні Азовське море. А якщо буде тепло, то популяція корнеротів – саме цей вид медуз зустрічається в наших водах і псує пляжникам відпочинок – буде рости і в Чорному морі.

Сприятливим ґрунтом для їх розмноження є і добрива, які потрапляють в моря з ріками: на них відмінно росте планктон, улюблені ласощі корнеротів.

Так що, якщо рівень опадів значно НЕ зміниться, а зима виявиться теплою і малосніжною, медузи будуть докучати курортникам і в наступному сезоні.

Єдині в Україні місця, де, можливо, вийде відпочити без цього малоприємного сусідства, – Мелекіне, Білосарайська коса, Урзуф і Юр’ївка, розташовані поблизу гирла річок, що знижують солоність моря. Але це невеликі курорти, і скласти повноцінну альтернативу Кирилівці, Бердянськ або Арабатській Стрілці вони все одно НЕ зможуть.

Медузи на Азовському і Чорному морях у 2021 році | Чи можна зменшити  кількість медуз в українських морях? | О, Море.Сity

Ціни на зарубіжних морських курортах

Минулого сезону частина відпочивальників з вітчизняних курортів переманили їх закордонні конкуренти, які в умовах пандемії і закритих кордонів істотно знизили ціни. Так, навесні Туреччина, Болгарія, Греція опинилися в одному ціновому діапазоні з Кирилівкою і Бердянськом. Але вже влітку вони підняли вартість турів майже вдвічі. І в майбутньому сезоні, запевняють експерти, вона продовжить рости.

Так що, якщо у 2022 році українські курорти Азовського і Чорного моря не знизять ціни, вони все одно будуть дешевші від зарубіжних. А відсутність у багатьох українців бажання вакцинуватися зробить останні ще менш доступними. Це автоматично збільшить попит на пляжний відпочинок всередині країни. І змусить рости ціни.

Відпочинок 2020 - Бердянськ, Кирилівка, Приморськ - ціни, пляжі, житло

Лояльність місцевих бізнесменів

Минулого року на хвилі попиту  на головну азовську трійцю – Кирилівку, Бердянськ і Арабатську Стрілку – планомірно підвищували ціни, поки до кінця сезону не втратили добру половину відпочивальників. Цього року їх помилку повторили чорноморські побратими – Залізний Порт, Затока і Коблево. Якщо цього літа ситуація не зміниться, українці обиратимуть або більш демократичні напрямки або закордон, де за ті ж гроші можна отримати більший комфорт і кращий сервіс.

«На жаль, цього літа, враховуючи кількість дзвінків і звернень через соціальні медіа, значна кількість власників готелів переписували цінники у бік підвищення мало не кожен день. Тому можна констатувати факт, що в наступному році рівень хейта в соціальних мережах в сторону нашого курорту може перевершити горезвісну Кирилівку», – коментує ситуацію літа-2021 представник сайту «Залізний Порт», Олександр Земляков.

Але швидше за все, вважають експерти, на особливо здорожчавших курортах готельєри будуть знижувати ціни, щоб не продовжувати втрачати клієнтів. Причому в Кирилівці, Бердянську та на Арабатській Стрілці це зниження може стати особливо відчутним. «Ми прогнозуємо, що на цих курортах вартість відпочинку впаде на 20-50%, – говорить аналітик медіа-проєкту «Бердянськ» Олександр Мостовий. – Але станеться це не відразу, а ближче до червня, коли місцеві бізнесмени зрозуміють, що на торішні ціни люди не поїдуть. При цьому в тому ж Мелекіному, в якому в 2021 році медуз не було, слід очікувати швидше зростання цін, ніж їх падіння».

Тобто, на ключових курортах Азовського моря – в Бердянську, Кирилівці та на Арабатській Стрілці – ціни на відпочинок у 2022 році з великою часткою ймовірності знизяться, причому помітно. У той же час їх більш успішні стосовно медуз сусіди, такі як Мелекіне, Білосарайська коса і Юр’ївка, навпаки, можуть підняти вартість проживання. Чорноморські курорти, швидше за все, в першій половині сезону продовжать підвищувати ціни, але потім, відчувши відтік відпочивальників, різко їх знизять.

Мелекино, Украина: отзывы туристов о Мелекино 2021