Центр кобзарства, де діти грають і виготовляють кобзи та бандури

20.03.2021 11:35   -

У Підгородному на Січеславщині працює центр кобзарської творчості. Там дітей і дорослих навчають грати на старовинних українських інструментах. Суспільне познайомилось із музикантами та майстрами з виготовлення бандур та кобз.

28 дітей навчається у Підгородненському центрі кобзарської творчості. Одинадцятикласниця Юлія Антонова каже, співає й грає на бандурі з першого класу. На цьому інструменті грає її бабуся, грав і прадід. За словами Юлі, любов до музики родина прищеплювала їй змалечку.

«Ми прийшли сюди з бабусею, тут був концерт. Я побачила, як виступали старші дівчата і хлопці із дуже важким і дуже цікавим інструментом. Багато струн. Я тоді сказала: можна мені попробувати ходити сюди? Бабуся була не проти і привела мене сюди на заняття», розповіла дівчина.

Власноруч роблять кобзи й бандури та грають на них. У передмісті Дніпра діє центр кобзарства

У 2014 році тут відкрили й майстерню з виробництва старосвітських бандур та кобз.

Майстер Павло Різник розповідає: сам почав робити інструменти лише два роки тому. Свою першу бандуру вдосконалює і досі. На те, щоб зробити один інструмент, потрібно мінімум півтора року.

«Інструменти тут майже всі зібрані й куплені на барахолках. І дніпровських, і київських. Це не можна так просто піти в магазин і сказати: дайте мені струг, наприклад», – розповів майстер.