Рожеве озеро взимку: одну з визначних пам’яток Арабатської Стрілки показали у зимовій фотосесії

03.02.2022 16:54   -
Автор:

У мережі з’явилися фото із зимовими видами знаменитого рожевого озера на Арабатській Стрілці. На опублікованих кадрах відома водойма постала в незвичному для більшості туристів вигляді. Також красиві краєвиди доповнили хвилинним відео з ефектним заходом сонця на Арабатській Стрілці, повідомляє РБК Україна з посиланням на редакцію проєкту «Старий Азов».

Ті, кому пощастило побачити Генічеське озеро на власні очі, знають, що причиною його популярності є незвичайне забарвлення води. Її насичено рожевий колір, розбавлений білими соляними пластівцями, які покривають влітку поверхню водойми, робить озеро справжнім туристичним магнітом.

При цьому для більшості туристів такий вид водойми є найбільш звичним. І багато хто думає, що так вона і виглядає цілий рік. А тим часом рожеве озеро змінює свій зовнішній вигляд залежно від пори року.

Найефектніше воно виглядає саме влітку. У цей час особливо активна мікроводорость Dunaliella salina – одна з небагатьох, здатних виживати у настільки солоній воді. Під впливом високих літніх температур вона виділяє бета-каротин, який надає воді рожевого кольору.

Решту року озеро виглядає не настільки вражаюче, але по-своєму красиво.

На нових фотографіях показали його вигляд узимку. Судячи з них, легкий рожевий відтінок зберігається навіть за мінусових температур.

На фото озеро зображене з різних ракурсів. Зокрема, можна побачити залишки дерев’яних чеків, встановлених ще за часів солепромислу, а також ділянки водойми, які покриваються кригою під час морозів. Через високий рівень солоності води вона не промерзає повністю, незважаючи на її невелику глибину.

Окрім мальовничих пейзажних фото любителі природної краси можуть помилуватися заходом сонця на Арабатській Стрілці. Короткий відеоролик у форматі таймлапсу демонструє рух хмар, які відображаються у водній гладі озера і частину території, яка примикає до водойми, у світлі західного сонця.

Фото та відео, опубліковані редакцією РБК Україна, надані туристичним медіа-проєктом «Старий Азов», який популяризує курорти українського Приазов’я.

Нагадаємо, що Арабатська Стрілка – це курортний регіон, розташований на узбережжі Азовського моря у Херсонській області. Його популярності сприяють не лише тепле море та просторі піщані пляжі, але й цілий ряд природних пам’яток, серед яких Генічеське озеро на півночі коси, термальні джерела, солоні та гліцеринові озера, а також цілющі грязі затоки Сиваш.