Православна Церква України розвінчала міф про купання на Водохреще

17.01.2021 12:25   -

Православна Церква України на своїй сторінці у Фейсбук розвінчала один із найпоширеніших міфів щодо традиційного купання у водоймах на свято Хрещення. Виявляється, пірнання у крижану воду на свято не має ніякого відношення до спокутування гріхів.

У ПЦУ наголошують – народна звичка купатися взимку у холодній воді не має нічого спільного із християнськими обрядами і настанов щодо такого дійства немає в християнських канонічних текстах.

Улюблені брати і сестри, обмивання в ополонці на Водохреща ніяким чином не призводить до духовного очищення і не «звільняє» від гріхів! Жодного церковного припису для звершення такого дійства немає і, як твердять дослідники, в українського народу воно не мало поширення… Дуже важливо розуміти суть християнського свята і не плутати його з модою, традиціями, народними віруваннями, тим більше – із забобонами чи марновірством“, – повідомляють представники ПЦУ.

19 січня – Хрещення Господа Бога і Спасителя Ісуса Христа у річці Йордан. Саме тоді Бого відкрив себе Ісусові. Це свято ще називається Богоявленням, адже цього дня Господь явив людям Себе в усій повноті як Трійця: Бог-Отець – голосом Своїм, Бог-Син – хрещенням в Йордані і Святий Дух – сходженням у вигляді голуба. І хоч у цей день прийнято освячувати воду, ніяких настанов із занурення у холодну воду в мороз не існує – все це народні забобони і традиції. Більше того, етнографи, за словами представників ПЦУ, ніколи в попередні століття не фіксували подібної масової традиції на Україні.

Освячена вода – не чарівна, але має благодатні (насамперед, для духа людини) властивості для тих, хто її з вірою приймає. Занурення в ополонку ніколи не замінить Таїнства Сповіді та Причастя. Вода не змиває гріхи, бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб зцілитися від неї, потрібно її спочатку виявити, від щирого серця покаятися та змінитися за допомогою Божою“, – наголошують церковники.

Наостанок представники ПЦУ наголосили, що церква не забороняє пірнання у холодну воду на свято Хрещення, але нагадує, що сам по собі такий ритуал не містить ніякої магічної сили і закликали людей дбати про своє здоров’я.