Помер академік Борис Патон

20.08.2020 10:25   -

Помер Борис Патон: академік-довгожитель, для якого наука була сенсом життя“, – з таким заголовком про смерть багатолітнього керівника Національної академії наук Бориса Патона вийшла стаття на BBC.

Як повідомили джерела «Суспільного», з 11 серпня Патон лікувався в Інституті кардіохірургії ім. Амосова через численні захворювання серця. Причиною смерті стала зупинка серця.

Похорон, очевидно, відбудуться в суботу на Байковому кладовищі.

«Річ у тому, що там покояться його рідні – батько, мати, дочка. У нього є онука, правнука, зять. З ними буде узгоджуватися місце поховання», – розповів один зі співробітників Патона.

Борис Патон останній раз був присутній на засіданні Президії незадовго до початку карантину, але працював до останнього з дому.

Крім того, стало відомо, що Національну академію наук на перехідний період, до проведення виборів нового президента очолить колишній секретар РНБО і чинний член наглядової ради державного концерну «Укроборонпром» Володимир Горбулін, – повідомляє Главком.

Навіть люди далекі від науки напевно чули про відомий міст Патона, – перший у світі суцільнозварний міст завдовжки 1543 метр, який названо на честь батька померлого академіка Євгена Оскаровича Патона – видатного  вченого у галузі зварювальних процесів і мостобудування. У Дніпрі ім’я Євгена Патона носить Дніпровський технікум зварювання та електроніки імені Патона.

А що ми знаємо про сина легендарного Євгена Патона – академіка Бориса Патона.

Наприкінці березня, 101-річний Борис Патон, який з 1962 року очолював Національну академію наук України, вирішив залишити посаду керівника.

Борис Патон – український науковець у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук (1952), президент НАН України (з 1962), перший нагороджений званням Герой України (1998).

27 листопада 2018 року, до 100-літнього ювілею Патона українська пошта випустила в обіг марку «100 років Борису Патону»

Час заснування академії та день народження Патона збігаються – листопад 1918 року.

Майбутній науковець народився в Києві 14 листопада 1918 року у родині директора Інституту електрозварювання, викладача Київського політехнічного інституту академіка Євгена Оскаровича Патона.

Рід Патонів має дворянське походження, а предки Бориса Євгенійовича перебували на цивільній та військовій службі у Російській імперії.

Українську академію наук заснували за указом гетьмана Павла Скоропадського того ж дня, коли народився Патон – 14 листопада 1918 року в родині професора Київського індустріального інституту Євгена Патона. Закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю інженер-електрик, захистив кандидатську і докторську дисертації. Він виступив автором понад тисячі наукових публікацій і понад 400 винаходів.

Його головні наукові дослідження присвячені процесам автоматичного і напівавтоматичного зварювання під флюсом, розробці теоретичних основ створення автоматів і напівавтоматів для дугового зварювання і зварювальних джерел живлення, управління зварювальними процесами.

У 1953 році очолив Інститут електрозварювання імені Є. О. Патона. Звання Героя України отримав за самовіддане служіння науці, визначні досягнення в галузі зварювання та спеціальної електрометалургії, які сприяли визнанню й утвердженню авторитету вітчизняної науки у світі.
Завдяки напрацюванням Патона був здійснений перший експеримент зі зварювання у космосі.

Також науковець був одним із розробників методу електрозварювання м’яких тканин, так званого “шву Патона” – унікальної технології зварювання живих тканин, яка дозволяє знизити крововтрату під час операції, також скоротити час її проведення.

Патон є засновником галузі спецметалургії, яка базується на вдосконалених методах розплавлення металів за допомогою електрики. Завдяки ним з’явилася можливість розплавляти метали, стійкі до корозії та високих температур, що знайшло застосування у космічній, реактивній та атомній промисловості.

Крім того, науковець зробив значний внесок у розробку методів підводного зварювання, зокрема, створивши спосіб напівавтоматичного зварювання порошковим дротом.

Загалом Патон є автором понад тисячі наукових публікацій та понад 400 винаходів.