Початок епохи бідності: невтішні прогнози ООН щодо України

18.05.2020 18:17   -

За даними досліджень ООН (ЮНІСЕФ), Україну, через пандемію коронавірусу і світову економічну кризу, чекають важкі часи.

Зокрема, організація прогнозує зростання рівня бідності в нашій країні в 2 рази.

«за менш загрозливим сценарієм (на основі останніх макропрогнозів Кабінету Міністрів України) очікується, що рівень бідності за абсолютним критерієм зросте з 27,2 до 43,6 відсотка; за більш загрозливим сценарієм, очікується, що рівень бідності за абсолютним критерієм зросте з 27,2 до 50,8 відсотка», – зазначено у звіті.

Іншими словами, кількість українців, що живуть за межею бідності може збільшитись на 6 чи навіть 9 мільйонів.

Найбільш уразливими соціальними категоріями фахівці називають людей, що не мають диверсифікованих доходів, родини, де є 3 і більше дітей, неповні сім’ї та самотніх пенсіонерів – саме вони першими відчують на собі наслідки кризи і їм важче буде долати часи нестабільності.

Втім, аналітики не виключають того, що реальні наслідки пандемії можуть бути ще більш неприємними для українців, адже є ймовірність продовження карантину чи повторних спалахів коронавірусної інфекції.

«Наші оцінки сильно залежать від терміну дії карантинних заходів. У цих початкових прогнозах ми припускаємо, що карантин триватиме три місяці (березень-травень), після чого відновить- ся економічна активність. На момент підготовки цього матеріалу офіційно оголошено, що карантин в Україні триватиме з 12 березня до 24 квітня (з можливістю продовження)», – зауважують дослідники.