Під Запоріжжям знайшли унікальний артефакт часів козаччини

24.11.2020 10:45   -

Біля Запоріжжя, неподалік села Канівське, гідроархеологи змогли виявити у руслі Дніпра цінну знахідку – лафет від гармати козацької доби, – повідомляє Перший запорізький.

Експедиція дослідників на чолі з Валерієм Нефьодовим змогла підняти з дна річки артилерійський лафет від величезної гармати, що перебував на глибині 9 метрів під шаром мулу. Знахідку підняли з води 23 листопада після тривалої підготовки.

Лафет обнаружили на глубине 9 метров. После предварительных исследований находку раскопали из мула и сегодня, 23 ноября, подняли со дна Днепра. В дальнейшем для будущей реставрации и консервации лафет перевезут в реставрационный ангар «Музея судоходства», где над ним будут работать ученые.

Наші археологи знайшли кований залізом сухопутний лафет від артилерійської гармати для облоги міст – гармати козацького часу (16-18 століття) дуже великого калібру вагою близько 2-3 тон. Це унікальна знахідка, бо за 40 років підводної археології біля Хортиці подібних речей ще жодного разу не знаходили. Більш того, наскільки мені відомо, в українських музеях немає жодного стародавнього лафета цього часу. Знарядь збереглося в сотні разів більше, а ось саме лафетів не так багато навіть в музеях Європи“, – розповів директор національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко.

Лафет планують реставрувати в ангарі “Музея судноплавства”, де він стане доступним для дослідження вченим.