Перлина бароко після тривалої реставрації повернулася до людей з оновленим іконостасом

13.12.2020 00:27   -

Андріївська церква — це особлива споруда Києва — барвиста, святкова, життєрадісна, елегантна, яка, уособлює в собі дух та атмосферу міста. Андріївська церква — є справжнім досконалим втіленням ідей епохи бароко, недарма Андріївську називають «перлиною бароко», адже у дослівному перекладі «бароко» — це і є перлина.

18 жовтня 2018 рішенням Верховної Ради Андріївська церква передана у безоплатне користування Вселенському патріархату.

В історії Андріївської церкви це перша комплексна ґрунтовна реставрація, яка охопила абсолютно все: від фундаментів й екстер’єру до інтер’єру. 

Це єдиний збережений у світі інтер’єр палацової церкви авторства Растреллі.

Оскільки церква не була розрахована на щоденні богослужіння, тому не має і дзвіниці.

Реставрація храму стала мистецьким процесом з елементами детективу. Чому саме цього жанру, бо виявилося, що в 1930-ті та 1950-ті роки третину ікон іконостасу було переставлено. 

Нинішня реставрація — не перша в історії Андріївської церкви. Але за масштабами — унікальна, яку почали за президента Віктора Ющенка. Раніше ремонтні роботи здійснювалися фрагментарно — рятували лише аварійні ділянки, і здебільшого так, як дозволяли ресурси, зазвичай обмежені.

«Не було ні матеріалів, ні фінансів. Усе мало вкладатися в терміни, була ціла гонитва. Та й умови для роботи були дуже погані», — розповідає художник-реставратор Михайло Кортиков про реставрацію Андріївської церкви ще в 1990-х роках, у якій брав участь. Роботу над нинішньою коментує так: «Такої реставрації ще не було», «Під час роботи мене сповнює відчуття духовності. Ти заходиш у церкву й зовсім по-іншому себе відчуваєш», – детальну розповідь про надскладну реставрацію можна дізнатися на сторінках газети “День”.

Файл:Андріївська церква взимку.JPG — Вікіпедія

Оскільки Андріївська церква, як і сам стиль бароко, є уособленням радості життя, всі з нетерпінням чекали завершення реставраційних та ремонтних робіт тривалістю майже 12 років, щоб відчути як храм наповниться життям та прочинить свої двері. І цей день нарешті настане! 12 грудня, символічно напередодні дня святого Андрія, о 20.00 розкішний бароковий інтер’єр Андріївської церкви наповнився чарівною бароковою музикою. Зважаючи на сьогоднішню ситуацію, відкриття відбулося в онлайн-форматі.

В онлайн концерті «Бароко крізь часи» у виконанні New Era Orchestra — одного з найкращих незалежних оркестрів України, прозвучали твори Вівальді, Баха, Березовського, Бортнянського.

Щиро дякуємо історикам, архітекторам, реставраторам, а також нашому дорогому партнеру — Національному заповіднику «Софія Київська» за можливість стати частиною цієї красивої і визначної для всіх нас події. Долучайтесь і ви до цієї красивої історії!

Повна історія реставрації Андріївської Церкви (ФОТО) | Андріївська церква

Солісти: Кирило Шарапов, Андрій Павлов, Тетяна Андрієвська, Варвара Васильєва, Даніїл Гоноболін.

https://www.youtube.com/watch?v=dqmNR-c0OmU&feature=emb_logo