Незаконне збирання та продаж первоцвітів: штрафи та наслідки від торгівлі ранніми весняними квітами

01.03.2021 19:48   -

Не збирати первоцвіти і не купувати квіти, які першими з’являються навесні. Із таким закликом до дніпрян під час пресконференції 1 березня звернулася начальниця відділу екологічного контролю управління комунальної екології департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Тетяна Левачова.

За її словами, навесні надзвичайно великих обсягів набуває торгівля первоцвітами – екологічна група рослин, яка налічує близько 500 видів. Практично усі вони охороняються Червоною Книгою України. Серед стрімко зникаючих рідкісних первоцвітів усі види підсніжників, білоцвітів, сон-трави, диких тюльпанів, шафранів, а також черемша або цибуля ведмежа.

«На жаль, разом із природою «прокидаються» й збирачі ранніх весняних квітів, які у великій кількості заготовляють їх і продають тим, хто ще не усвідомлює важливості збереження довкілля, тим самим сприяючи незаконному квітковому бізнесу заради короткочасного споглядання. Особливо багато продається цих квітів напередодні 8 Березня. Наприклад, при зриванні стебла з трьома первоцвітами гинуть 45-60 цибулин, ушкоджуються сусідні рослини. А для того, щоб з насіння виросла повноцінна конвалія необхідно 7-8 років. Тому вкотре наголошуємо, що масове знищення ранньовесняних рослин для продажу призводить до зменшення їхньої кількості в природі, а згодом й до повного зникнення. Купуючи первоцвіти, демонструєте дітям недбале ставлення до природи. Не робіть цього і не підтримуйте незаконну торгівлю!», – наголосила Тетяна Левочова.

Торгівля рідкісними видами рослин та тими, що зникають, є порушенням низки законів («Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону книгу України»). Згідно зі статтями 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за це передбачені штрафи. Так, за один екземпляр незаконно добутої рослини передбачена відповідна компенсація за її знищення — від 37 до 62 грн, залежно від виду.

Зі свого боку начальник відділу контролю тимчасових споруд інспекції з питань благоустрою ДМР Володимир Трегубов зазначив: «З 10 лютого у місті інспектори КП «Благоустрій міста» щоденно проводять рейди з виявлення незаконної торгівлі квітами, у тому числі й первоцвітами. При виявленні порушників викликаємо представників поліції і складаємо адміністративний протокол за ст. 152 «Порушення правил благоустрою». Штраф у такому випадку – від 340 до 1 360 грн. За 2,5 тижні інспекторами зафіксовано більш ніж 100 випадків незаконної торгівлі квітами».

Якщо містяни стали свідками торгівлі первоцвітами, вони можуть звертатися до комунального підприємства «Благоустрій міста» за телефонами: 756-98-88, 756-98-84.