Курортний сезон 2022 на Азовському і Чорному морях: експерти озвучили прогнози щодо цін

25.10.2021 14:52   -
Автор:

Майбутній сезон обіцяє зміни в ціновій політиці багатьох курортів. Засновник і головний редактор авторитетного туристичного порталу НІАП «Кирилівка.Укр» Євген Смєльчаков озвучив прогнози на рахунок того, на яких рекреаціях відпочинок впаде в ціні, а де він навпаки подорожчає, пише mrpl.city.

Головним визначальним фактором для формування цін на морських рекреаціях в рамках України стане ситуація з кількістю медуз. Адже в сезоні 2021 року саме навала медуз призвела до того, що частина курортів суттєво не дорахувалася відпочивальників.

Такі масові атаки цих морських істот пояснюються комфортними умовами для їх життя і розмноження: підвищенням рівня солоності Азовського моря і розмноженням фітопланктону (основної кормової бази для медуз), викликаним попаданням в море азотно-фосфорних добрив з полів, а також рядом інших причин.

І якщо не відбудеться істотного зростання кількості опадів, здатних опріснити воду в Азові, і дуже холодної і сніжної зими, яка спричине промерзання моря, то ситуація з медузами не тільки не покращитися, але і, можливо, посилиться.

У той же час під мінімальні атаки медуз, ймовірно, підпадуть курорти, які межують з гирлами річок (і через це більш прісноводні), як це було минулого сезону. Це Білосарайська коса и Мелекіне, а також більш віддалені від Таганрозької затоки – Урзуф і Юр’ївка. Хоча навіть в цьому випадку давати однозначні прогнози досить складно.

Ездили купаться на Азовское море, на Арабатскую стрелку: micoff —  LiveJournal

Але, в цілому, навіть за відсутності медуз цим рекреаціям дуже важко буде конкурувати з популярними Кирилівкою, Бердянському та Арабатською Стрілкою як за кількістю туристичного житла, так і за наявності розважальної інфраструктури. Тому повністю замінити їх вони навряд чи зможуть.

Але незважаючи на це, все ж найбільшим азовських курортам доведеться знизити цінову планку до такої міри, щоб люди погоджувалися їхати туди навіть при наявності медуз.

 «Згідно з нашими прогнозами, з великою ймовірністю зниження цін на курортах Азовського моря почнеться не відразу на початку 2022 року, а приблизно з травня-червня, коли всім власникам житла стане очевидно, що клієнт за торішньою ціною не готовий їхати на відпочинок. Більшість готельєрів звикли до того, що ціни можуть тільки зростати, і не знають, як поводитися у кризовій обстановці. В середньому, за підсумком сезону-2022, ми очікуємо медіанне падіння цін на проживання на основних курортах Азовського моря приблизно на 20-50%. У когось більше – хто не встиг адаптуватися до нової реальності – у когось менше. І зрозуміло, згідно з нашим прогнозом, рівень падіння цін буде обернено пропорційний рівню організації альтернативного дозвілля для туриста в конкретному готелі», – ділиться судженнями Олександр Мостовий, аналітик медіа-проєкту «Бердянськ».

Бесконечные пляжи и спокойный досуг — отдых на Азовском море в 2020 году —  Блог OneTwoTrip

Для чорноморських курортів наявність медуз вважається більш звичним явищем. Але при цьому в тому ж Залізному Порту влітку 2021 року медуз було значно менше, ніж на популярних азовських курортах, що призвело до збільшення потоку туристів на курорт.

Тому влітку-2021 цінники в деяких готелях цього курорту змінювалися в бік підвищення по кілька разів за місяць. І якщо така тенденція збережеться і в наступному році, то через завищені ціни Залізний Порт, як і Затока, можуть втратити значну частину відпочивальників, які будуть шукати більш бюджетні курорти або майже за ті ж гроші виберуть зарубіжжі з кращим сервісом. В таких умовах до серпня чорноморським курортам також доведеться знизити ціни.

Таким чином, на сезон 2022 прогнозується зниження розцінок до 50% на популярних Азовських курортах – в Кирилівці, Бердянську та на Арабатській Стрілці, а також паралельне їм зростання на курортах, яких проблема медуз торкнулася менше – це Приморськ і рекреації Донецької області. Чорноморські курорти, ймовірно, подорожчають на початку літа, але до кінця сезону будуть змушені приваблювати відпочивальників великими знижками.