Хорватський архітектор створив орган із каменю просто на набережній – на ньому грають вітер і море (відео)

20.07.2021 14:46   -

Дві найпопулярніші визначні пам’ятки хорватського міста Задару – це Морський орган та Привітання Сонцю – дві художні інсталяції, які використовують силу природи, створюючи чудові звуки та пам’ятки для жителів та відвідувачів Задару.

У Другу світову війну більша частина морської набережної Задару була зруйнована, а потім швидко відремонтована, але вже як нудна, монотонна бетонна стіна. Для того, щоб принести на морське узбережжя щось цікаве, архітектор Нікола Басич спроектував і відкрив інсталяції «Морський орган» та «Привітання сонця» у квітні 2005 року.

Морський орган – експериментальний музичний інструмент, який відтворює музику, породжену рухом морських хвиль, через серію з 35 труб для органів, побудованих під набором великих мармурових сходинок. Оскільки рух та енергія моря з точки зору припливів та вітрів непередбачувані, то морський орган видає нескінченно довгий, випадковий звук. “Музику” створюють труби різної довжини та розміру із вбудованими свистками, які відтворюють сім акордів п’яти тонів, коли хвилі проштовхують повітря через них. Труби вбудовані в сім сходинок, кожна з яких має свої трубки та акорд, так що, рухаючись уздовж морського узбережжя, звуки, які сможна почути, змінюються щодо вашого положення.

Ця інсталяція стала дуже популярною серед мешканців міста і туристів.

Але це ще не все – після заходу Сонця тут же можна відвідати іншу екпозицію “Привітання Сонцю”, розташовану за кілька сотень метрів від Морського органу. “Sun Salutation” – це сонячна панель діаметром 22 метри, сформована з 300 багатошарових скляних панелей. Під цими скляними провідними пластинами є ряд сонячних елементів. Елементи поглинають енергію Сонця від сходу до заходу світила і перетворюють цю енергію в електрику. Потім вироблена електроенергія використовується для освітлення всієї набережної вночі – унікальний приклад ефективного та відновлюваного джерела енергії.