Як відпочити ефективно: поради від директорів успішних компаній Дніпра

07.07.2021 18:42   -
Автор:

У самому розпалі пора літніх відпусток. А де краще відпочити ? На морі або в горах? Або поїхати в заміський будинок? Ні, краще влаштувати подорож кількома містами. А може взагалі в похід з однодумцями? Чи просто полежати й почитати, і щоб ніхто не відволікав? Як провести відпустку найбільш змістовно: відпочити тілом і душею та підживити мозок? 

Представники Офісу Європейської Бізнес Асоціації у Дніпрі поспілкувалися з успішними CEO (виконавчими директорами) відомих Дніпровських компаній, які відповіли на запитання та поділилися своїми порадами й досвідом. Вони точно знають, як за короткий проміжок часу відпочити, швидко відновитися та зарядитися енергією і бадьорістю для реалізації нових, амбітних проєктів.  

Андрій Здесенко, засновник та Президент корпорації «Біосфера»

1. Якому відпочинку Ви надаєте перевагу: пасивному чи активному? І який типовий графік Вашого дня під час відпустки?

– Я надаю перевагу активному відпочинку. Мій ідеальний графік починається з ранкового спорту. Це може бути пробіжка, плавання, велосипед. Люблю також риболовлю, якщо дозволяють обставини. Активності між обідами та вечерями включають в себе волейбол, водний спорт або ж невеличку подорож. Дуже рідко проводжу час на лежаку. Ввечері мені подобається створювати цікаві атмосферні посиденьки в колі друзів та сім’ї. Часто беру з собою гітару, щоб разом заспівати пісень. Раніше дуже любив ще й танцювати.   

2. Які Ваші улюблені країни або міста відпочинку, і яке місце відпочинку Ви порадите відвідати обов’язково, хоча б раз у житті?  

– Є країни, до яких дуже близька моя душа, – це Італія та Хорватія. Тому я там буваю часто. А от якщо говорити про улюблені міста, то це Амстердам.  

Люблю відпочивати в місцях, де є великий спектр цікавих локацій – історичних або сучасних. Те, що варто подивитись, щоб наповнитись новими враженнями, знаннями та емоціями.  

Мені подобається об’єднувати бізнес та відпочинок. Якщо я прилітаю в цікаве місто на переговори, то після їх закінчення обов’язково там затримаюсь і використаю можливість відвідати нове місце.

А особливо люблю після бізнес-вечерь йти пішки до готелю та вивчати нове місто. Я звертаю увагу на вітрини бутиків, мерчандайзинг, дизайн. І це такий момент об’єднання відпочинку та ресерчу, який мені знадобиться у бізнесі.  

3. Чи вирішуєте Ви робочі питання під час відпустки?  

– Це залежить від типу та тривалості відпустки. Якщо довга, то так. Можу навіть проводити наради, так як вже після декількох днів відпочинку мені не вистачає інтенсивної роботи. Якщо є термінові питання, які потребують моєї участі, то я дуже швидко реагую.  

Використовую будь-яку зустріч як можливість. Наприклад, зараз я знаходжусь на Leopolis jazz fest. Тут зустрічаю багато цікавих людей, з якими у нас з’являються нові ідеї. Я одразу ж пересилаю контакти, призначаю зустрічі. І це зовсім не заважає мені насичено відпочивати, розслаблятись та отримувати задоволення.

4. Скільки разів на рік Ви відпочиваєте, і чи достатньо цього для Вас або хочеться більше?  

– Дуже інтенсивно працюю, тому й відпочивати люблю часто та активно. У мене є три основні блоки відпочинку. Взимку планую 2-3 подорожі, щоб покататись на лижах. Протягом літа намагаюсь поїхати на курорти та відвідати музичні і культурні заходи, які проводяться в Україні та за кордоном. Для мене дуже важливими є три джазові події, які є відвідую щороку: Leopolis jazz fest, «Джаз на Дніпрі» та фестиваль в Монтре у Швейцарії. Хотів би також бути присутнім і під час Одеського кінофестивалю.  

5. Чи було таке, що у відпустці Ви неочікувано для себе знаходили нові ідеї для бізнесу? І якщо так, то що це було і за яких обставин?

– Я знаходжу нові ідеї та людей для бізнесу всюди, в тому числі й у відпустці. Мені приходять нові інсайти під час концертів, під час подорожей – коли бачу нові країни, продукти, унікальні рішення. Я завжди дуже відкритий до усього нового та з величезним задоволенням спостерігаю, запам’ятовую, намагаючись нічого не пропустити. І поспішаю по приїзду в офіс поділитись з моїми колегами усім, що побачив або спробував.  

Місцем, де я можу легко поєднувати відпочинок і особистий розвиток, є Family Business Network. Це унікальна спілка, яка об’єднує бізнес ком’юніті з сім’ями, наповнюючи спільні подорожі цікавим спілкуванням, а також інтенсивною програмою культурних, спортивних та освітніх заходів.  

Олександр Бондарчук, керуючий партнер ЮА «Абсолют»

1. Які Ваші улюблені країни або міста відпочинку, і яке місце відпочинку Ви порадите відвідати обов’язково, хоча б раз у житті?

– Я великий шанувальник Італії. Це саме та країна, в яку закохуєшся з першого погляду, та отримуєш надзвичайне задоволення від занурення в італійську самобутність. Отже, раджу усім хоча б раз у житті побувати в Римі, Мілані, Флоренції та Венеції.

2. Чи вирішуєте Ви робочі питання під час відпустки?

– Звісно. Хоча інтенсивність робочого процесу значно менша.

3. Що візьмете у відпустку: художній твір або бізнес-літературу? Відповідно, який художній твір порадите почитати, або якого бізнес-тренера послухати?

– Маю поточний список книг, запланований до читання. Тому з собою у відпустку я беру щось із цього списку – це може бути і художня, і бізнес література. Наразі, рекомендую прочитати «Коротку історію людства» Юваль Ной Харари.

4. Чи є у Вас якийсь ритуал, пов’язаний з відпустками (наприклад, відвідуєте «місця сили», на кілька днів взагалі вимикаєте телефон, привозите магнітики із-за кордону)? Або всі відпустки різні?

– Ритуали не практикую, але у відпустці намагаюсь якомога менше займатися робочими справами.

5. Ваша персональна рекомендація або лайфхак, щоб відпустка точно вдалася?

– Вдала відпустка – це коли повертаєшся до роботи з неймовірним натхненням втілювати в життя нові ідеї.  

Тому рекомендую у відпустці: 

  • відключитися від повсякденних турбот і проблем;
  • чимось захопитись задля максимального очищення свідомості. Наприклад, вивчати місцеву культуру й звичаї, дегустувати місцеву кухню та напої, прочитати книгу, яку взяли з собою, навчитись плавати/пірнати/грати в теніс тощо. 

Головне – переключити свій мозок з рішення робочих завдань на насолоду відпочинком.

Дмитро Полуектов, СЕО Групи компаній «Ваговимірювальні системи»  

1. Яке місце чи країна відпочинку надихнули й запам’яталися Вам найбільше і чому? Чи поверталися Ви туди ще?  

– Одна з країн, які мене вразили, – це Греція. Ми там були з дружиною, їздили на машині прибережними територіями, і мені дуже сподобалися природа, спокій та гостинність. Перебуваючи там, я абсолютно відволікся від цивілізації і звичної метушні. А ще мені сподобалася Японія, дуже велика відмінність їхньої культури від нашої. Хочу ще раз туди приїхати і зануритися в місцеву атмосферу. Обов’язково піднятися на Фудзіяму.

Взагалі я рідко буваю в одному й тому ж місці двічі, є дуже багато країн, які я хочу подивитися. Наступного року планую поїхати в Австралію – про це мріє моя дочка. Ще хочу поїхати до США, зробити там бізнес-тур по великих компаніях (Apple, Google, Amazon тощо), проїхати на мотоциклі трасу Е66 та відвідати великі міста. Напевно, ця подорож триватиме цілий місяць.

 
2. Скільки днів зазвичай триває Ваша відпустка? Скільки разів на рік Ви відпочиваєте, і чи достатньо цього для Вас або хочеться більше 

– Як правило, моя відпустка триває 7-10 днів. Мені цього вистачає, щоб перезавантажитися і набратися сил, при цьому не сильно вимкнутися з бізнесу. Я зазвичай відпочиваю або подорожую не менше 4 разів на рік, і цього цілком достатньо. Найбільш насиченим був 2019 рік. Відпочивав або подорожував близько 10 разів. Це дуже багато, але мені цього хотілося. Свою відпустку я поділяю на наступні категорії:

1. Романтичний відпочинок удвох із дружиною, зазвичай на день весілля, або 8 березня чи 14 лютого.

2. Сімейний: виїжджаємо куди-небудь вчотирьох (я з дружиною і двоє дітей).

3. Бізнес-тур: поїздки, які організовані певними бізнес-консалтинговими компаніями для нетворкінгу, навчання і обміну досвідом.

4. Хобі, будь-які поїздки на квадроциклі, мотоциклі, гідроциклі, похід у гори та інші суто чоловічі розваги.

5. Корпоратив. Будь-яка культурно-ділова поїздка з ключовими співробітниками з метою розширення горизонтів мислення і стратегічного планування.

Впродовж року зазвичай всі категорії реалізовую мінімум по одній.

 
3. Чи завжди Ви заздалегідь плануєте відпустку, або найкращий відпочинок – це спонтанна поїздка?  

– Я завжди заздалегідь планую свою відпустку. Це допомагає сфокусуватися і своєчасно підігнати всі справи, щоб за моєї відсутності все було ОК. Коли я знаю, що через певний час у мене буде відпустка, можливість відпочити і переключитися, то я з великим задоволенням і інтенсивністю працюю.

 
4. Які фізичні навантаження або види спорту Ви обираєте під час відпустки 

– Якщо це відпочинок на морі, то я обираю такий вид спорту, як віндсерфінг, що дозволяє повністю насолодитися літнім відпочинком і заразом фізично навантажує всі групи м’язів. Доводиться одночасно контролювати багато параметрів (тримати рівновагу, управляти вітрилами, ловити вітер тощо), це дає можливість відключитися від звичних думок про роботу і отримати заряд енергії. Також можу покататися на водних лижах, вейкборді, FlyBord.

Зазвичай багато плаваю, цікаво робити заплив на 1–2 км. Взагалі завжди цікавлюся, що пропонують готелі, які види спорту в них є, і які групові тренування вони проводять. В одному з готелів я брав тренування з боксу, і це дуже сподобалося.

Пробіжки вранці теж відмінно допомагають зберегти форму і одночасно дозволяють вивчити територію готелю або прилеглої ділянки. Якщо в зоні відпочинку є будь-яка гірська місцевість, і туди водять туристів, то я обов’язково ходжу в піші походи.

 5. Чи вирішуєте Ви робочі питання під час відпустки?

– Перебуваючи у відпустці в гарному, атмосферному місці, в мене виникає багато корисних ідей, приходять рішення різних бізнес-задач. Тому в мене із собою завжди Айпад, і я записую корисні ідеї, які потім втілюю в життя. У нас у компанії використовуються кілька програмних додатків, до яких завжди є доступ онлайн (таск-менеджер, CRM-система). У цих додатках у мене повний доступ до всіх завдань і звітів. Я зазвичай встаю рано, навіть у відпустці, і завжди є час попрацювати, тим паче, коли ти можеш вирішувати завдання у зміненому, нестандартному оточенні – з видом на море, наприклад, або на фоні іншого гарного пейзажу.

Роумінг у мене завжди включений, тому я продовжую вирішувати бізнес-завдання в телефонному режимі, тільки відповідаю на дзвінки в той час, коли мені зручно, а не миттєво. Взагалі в сучасному світі є багато можливостей працювати віддалено (наприклад, такий додаток, як Zoom). Це дозволяє працювати, не перебуваючи в офісі, і поєднувати роботу і відпочинок, тому можна подорожувати частіше.

Крістіан Волбір, СЕО GConnect AG

1. Який вид відпочинку дозволяє відключитися по повній від щоденної рутини і робочих питань саме Вам?

– Мені дуже подобається активно проводити час на природі. У Швейцарії я часто виходжу на прогулянку, якщо погода, звісно, дозволяє. Це дає мені потужний заряд енергії. Я також обожнюю проводити час поза зоною міста з моїми дітьми. Нещодавній такий досвід – це вихідні у будинку на дереві, посеред лісу та з неймовірно красивим озером неподалік.  

2.Чи обирали Ви Україну як місце відпочинку? Які місця вже відвідали і де хотіли б побувати?

– Україна багата на чарівні місця з цікавою історією. Нажаль, я не подорожував багато Україною, проте побував у декількох містах. Я був приємно здивований Одесою. Ми навіть влаштовували там корпоратив. Я був неймовірно вражений катакомбами, які ми відвідали. Я побачив Оперний театр своїми очима, він зачаровує своєю красою.  Я б хотів відвідати більше колоритних місць, де представлена національна культура. Наступного року планую подорож західною Україною.

3. Порекомендуйте українцям, де краще відпочити в Швейцарії? 

– Кожне місто у Швейцарії гарне та по-своєму чарівне. Проте, найбільш вражаючими є гори та неймовірний вид з вершин. Тому я б однозначно рекомендував відпочинок у горах. Вони надзвичайно потужні та заряджають енергією.

4. Чи вирішуєте Ви робочі питання під час відпустки?  

– Так, я люблю свою роботу та постійно вирішую робочі питання незалежно від того, де я знаходжусь. Це неймовірне щастя – робити в житті те, що ти любиш.

5. Скільки днів зазвичай триває Ваша відпустка? Скільки разів на рік Ви відпочиваєте, і чи достатньо цього для Вас або хочеться більше?

– Зазвичай моя відпустка триває 1-2 тижні, та я намагаюся відпочивати два рази на рік. Наразі я додержуюсь такого розкладу, бо він також співпадає зі шкільними канікулами. Для мене достатньо відпочивати 3-4 тижні на рік, проте я із задоволенням насолоджуюсь спонтанними нетривалими поїздками з моїми дітьми.