Чотирирукий “da Vinci” може творити хірургічні чудеса

11.12.2020 17:52   -

Єдиний в Україні робот-хірург “da Vinci” оперує пацієнтів у Вінниці. Медики називають його металевим асистентом, адже усіма рухами та діями машини керують досвідчені хірурги. За його допомогою лікарям вдається проводити надскладні операції .

Лікар, який оперує за допомогою da Vinci, працює не двома руками, а чотирма механічними щупальцями. Керує ними за допомогою спеціального пульта. Апарат не лише відтворює рухи лікаря, а й одночасно виконує функції асистента хірурга.

“Три лапи з хірургічними інструментами і одна з цих рук робота – це безпосередньо відеокамера – оптична система, яка вводиться в черевну порожнину. Ми маємо 3D-зображення на консолі хірурга в HD-якості безпосередньо черевної порожнини пацієнта”, – додає Григоренко.

Вінниця стала першим містом в Україні, де запровадили роботизовану хірургію. Надточний та невтомний металевий лікар працює майже 3 місяці та має на своєму рахунку понад 10 операцій.

“Робот da Vinci є лише один в цій клініці. І потреба в такому лікуванні є, це доведено у світі. Іноді неможливо без допомоги такого девайсу виконати втручання, а якщо і можливо, то не так якісно”, – наголошує лікар-онкохірург Юрій Димиденко.

Керують роботом da Vinci троє вінницьких хірургів, які пройшли курс навчання у провідних закордонних клініках. Проводити операцію можуть навіть дистанційно.