Бердянськ, Мелекіне і Залізний Порт: в мережі порівняли відомі курорти Азовського моря

26.10.2021 14:19   -
Автор:

Морські курорти в рамках України на перший погляд схожі один на одного, але при цьому можуть істотно відрізнятися за форматом відпочинку, природних умов і ряду інших показників. Експерти медіа-проєкту «Старий Азов» продемонстрували це на прикладі Залізного Порту, Бердянська та Мелекіного, порівнявши особливості рекреацій за різними критеріями, важливим для туристів при виборі місця відпочинку, повідомляє Мій Харків.

Так, Бердянськ у Запорізькій області, Мелекіне в Донецькій і Залізний Порт на Херсонщині порівняли за такими характеристиками, як географічне положення і екологія, особливості моря і пляжів, вибір житла, інфраструктура і розваги, популярні екскурсійні напрямки, а також розібралися в особливостях проїзду на кожен з курортів.

Експерти прийшли до висновку, що протягом літа на всіх трьох курортах складаються оптимальні погодні умови для пляжного відпочинку: всюди літо досить сухе і спекотне.

При цьому з точки зору екології виграє Залізний Порт, розташований поруч з Чорноморським біосферним заповідником, Тендрівською косою і єдиним в Європі нежилим островом Джарилгач.

У Бердянську є кілька серйозних чинників забруднення навколишнього середовища – наприклад, великий морський порт і розвинена транспортна система. Але при цьому це єдине з цієї трійки курортів повноцінне місто з безліччю розваг, кафе, ресторанами, супермаркетами і ефектною набережною.

Бердянськ

А маловідоме Мелекіне, хоч і знаходиться неподалік від Білосарайської коси з її орнітологічним заповідником і практично не постраждало в 2021 році від медуз, але всього в 15 км від селища розташований промислове місто Маріуполь, і таке сусідство завдає шкоди екології.

На всіх трьох курортах просторі піщані пляжі і море з пологим піщаним дном і плавним заглибленням. Це створює хороші умови для відпочинку всією сім’єю. У той же час для Залізного Порту характерний апвелінг – явище, при якому температура морської води може різко і сильно знижуватися через проникнення в прибережні води холодних потоків води з морських глибин. Для відпочивальників з дітьми це може виявитися проблемою.

Вибір житла максимально великий і різноманітний в Бердянську і на Бердянській косі, але з точки зору цінової політики – це найдорожчий курорт.

За останні роки значно розширився номерний фонд Залізного Порту, з’явилося багато сучасних об’єктів з комфортними умовами відпочинку, що дозволяє вибрати житло за своїми вимогам і можливостям. Верхня цінова планка на номер з усіма зручностями на курорті сягає близько 1500 гривень з людини на добу.

Найдешевший відпочинок і скромний вибір житла пропонує Мелекіне – до 600 гривень з людини за номер зі зручностями. Але відзначимо, що всюди представлені бюджетні варіанти в приватному секторі, де можна зупиниться в середньому за 100 гривень з людини на добу.

МЕЛЕКИНО отдых 2021: пансионаты, базы отдыха Мелекино на Азовском море.
Мелекіне

Курортна інфраструктура найкраще розвинена в Бердянську – все-таки це досить велике місто. Більш програшно в цьому сенсі виглядає Мелекіне – невелике село, яке тільки розвивається як курорт. Але в цілому, мінімум всього необхідного, включаючи магазини, аптеки і банкомати, є скрізь.

Сфера розваг також максимально повно розкрита в Бердянську, де є аквапарк, дельфінарій, зоопарк, парк динозаврів та ін. Цікаве місто і з позиції культурного туризму: тут є набережна з безліччю оригінальних скульптур, кілька музеїв, старі маяки і красиві природні локації – заказник в оголовку Бердянської коси, острови Великий і Малий Дзендзик, озера і лимани з лікувальними грязями.

Популярності Залізному Порту надають два аквапарку – маленький на пляжі і великий аквапарк «Акваленд». Також курорт славиться як найбільш молодіжний і тусовочний завдяки великій кількості нічних клубів і дискотек. Крім того, неподалік від Залізки знаходиться термальне джерело  і острів Джарилгач, які можна відвідати самостійно або з екскурсією.

Залізний Порт

А ось Мелекіне підходить для любителів тихого і спокійного відпочинку. Курорт найскромніший по розвагах, які представлені в основному стандартними пляжними атракціонами, але при бажанні можна відвідати красиві природні локації в околицях – Білосарайську косу, Приазовський чапельник, хвойний бір «Соснові культури».

На громадському транспорті найзручніше добиратися в Бердянськ, де добре налагоджено і автобусне, і залізничне сполучення з багатьма містами. На інших курортах залізниці немає, і добиратися в Залізний Порти і Мелекіне доведеться з пересадкою. При цьому в напрямку Залізного Порту курсують приватні сезонні перевізники, чим не може похвалитися Мелекіне.

Таким чином, при детальному розгляді очевидно, що кожен з даних курортів по-своєму гарний і в більшій чи меншій мірі підходить для різних категорій відпочивальників.