21 листопада – День працівника сільського господарства

21.11.2021 10:03   -
Автор:

21 листопада в Україні відзначають День працівника сільського господарства. Михайло Арошенко, колишній керівник фермою у селі Благословенне Дніпропетровської області, творчо привітав працівників галузі прогнозами і тостом з нагоди свята. Наводимо текст привітання нижче.

З біблійних часів відомо: Що було, те й буде, і немає нічого нового під сонцем. За слоганами та гаслами на історичних плакатах можна простежити історію сільського господарства України за останні сто років:

  • Сільскогосподарська комуна робить людину праці щасливою! (1921 р.)
  • Жінки в колгоспах – велика сила. (1935 р.)
  • Трактор у полі – що танк у бою! (1948 р.)
  • Доярки, досягнемо високих надоїв від кожної фуражної корови (1950 р.)
  • Депутат – слуга народу. Досягнемо подальшого піднесення і процвітання всіх колгоспів країни (плакат 1954 року. Автор Борис Зеленський. Ось де  “історичне  коріння”  президента Зеленського і нинішньої партії влади!)
  • Шлях почесний і вірний: зі школи – на ферму! (1961 р.)
  • Освоїмо блакитну цілину! (1964 р.)
  • Хай живе героїчне колгоспне селянство – активний будівельник комунізму (1967 р.)
  • Село в порядку – країна в достатку (2016 р.)

Істина – дочка часу. На жаль, прогнози, як ліки і гасла , мають термін придатності…

Економічний прогноз. За рішенням ООН 2021-й рік оголошено Міжнародним роком творчої економіки для сталого розвитку, роком овочів і фруктів, роком миру і довіри. В Аргентині  відбувся  фестиваль яблук, в Італії – апельсинове свято, у США – гастрономічний фестиваль, в багатьох країнах – карнавали  кави,  вина, напоїв і закусок… Доречі, слово “карнавал” походить від латинського carne vale – “м’ясо, прощавай!”

Торгівельний   прогноз:  Продаж – це обмін почуттями. Людина продає ілюзію і реальність щастя, радості, задоволення, надії, віри і любові …. Торгівля робить багатим людину і фірму, країну і весь світ. Настає ера віртуальних можливостей, епоха нових товарів і послуг. На біржах світу у 2021 році грошей-ілюзій  продається в сто разів більше, ніж реальних товарів і послуг.  Біткоін  нагадує черв’ячка у коконі , який прогризе свій будиночок і … стане метеликом. 

Науковий прогноз. (Перегукується із гаслом  1964 року: “Освоїмо блакитну цілину!). Фінські винахідники вже створили завод з виробництва “манни небесної” (борошна з повітря). Це борошно піде спочатку на корм тваринам, а потім… Нові “манні” технології “цифрової цивілізації” змінять структуру сільського господарства на планеті. Міські ферми стають повсякденністю. Більшість з них мають ряди стелажів з рослинами в ґрунті, збагаченому поживними речовинами. Кожен рівень оснащений УФ-освітленням для імітації впливу сонця. Гасло “Місто допоможе селу” (1980 р.) тепер звучатиме так :”Село приїхало допомагати місту!” Кажуть, що кожен наш день  – це рахунок у банку, а гроші на ньому це наш час. Тут немає бідних і багатих, кожен має по 24 години… Світовим пролетаріатом будуть… роботи!

Святковий прогноз в  День працівника  сільського господарства: Праця на землі робить людей більш здоровими духовно та фізично. Плуг від роботи блищить. Відомо, що в тілі  корови молоко не прокисне. Економіка стає “новою релігією”. Відкривається час експериментів, насамперед експериментів думки… Енергія підприємців різко зростає! Нині започаткована економіка емоцій! Смартфон стає головним знаряддям праці та відпочинку, ігри та навчання!  Інтернет зробив багатим кожного землянина у багато разів. Змінилася структура багатства! Нині слушний момент для переоцінки «священних корів»  економіки допандемічної епохи… «Робота – найкращий спосіб насолоджуватися життям», – говорив філософ Кант.  Знайомий фермер зізнався, що землю  любе більше, ніж свою дружину. Немає шляху до щастя. Щастя – це і є шлях. Щоб жити і радіти потрібно кожному жителю України всього дві речі: по-перше – жити, а по-друге – радіти.

Святковий тост: Будь як сонце Україно! Як зоряне небо! Щоб народи і країни вірили у тебе! Сила віри і надії — наче сила бога! В боротьбі та праці мирній буде перемога!

Підготовлено за матеріалами Михайла Арошенка.