Зеленський відреагував на білоруський референдум

27.02.2022 10:34   -

Президент Володимир Зеленський звернувся до громадян Білорусі – країни, влада якої сприяє російській війні проти України, – про це йдеться у його відеозверненні.

Зеленський зазначив, що сьогодні білорусів кличуть на виборчі дільниці, щоб голосувати на референдумі.

«Це могло б виглядати як звичайний політичний процес, але зараз вже точно не може бути нічого звичайного. Зараз ухвалюються рішення зовсім іншого рівня. Минула ніч в Україні була жорсткою. Знову обстріли, знову бомбардування житлових кварталів, цивільної інфраструктури. Нема жодного обʼєкта в країні, який окупанти не вважали б для себе допустимою ціллю. Вони воюють проти всіх, проти всього живого. Проти дитячих садочків, проти житлових будинків і навіть проти машин швидкої допомоги», – заявив президент.

“Ворог застосовує проти України реактивну артилерію, ракети проти цілих міських районів, де нема військової інфраструктури. Українські міста виживають у таких умовах, які минулого разу в Україні й Білорусі були під час Другої світової війни.

Але у війні, яка йде зараз, ви з нами не на одному боці. З вашої території війська РФ по Україні запускають ракети, убивають наших дітей, руйнують наші будинки, намагаються підірвати все, що було побудовано за десятиліття.

І все це також для білорусів є референдумом.

Білоруси вирішують, ким вони є, як вони будуть дивитися в очі своїм дітям, як дивитимуться в очі один одному, своїм сусідам. А їхніми сусідами є українці.

«Будьте білорусами, а не росіянами», – закликав президент.

27 лютого в Білорусі проходить референдум щодо змін до конституції. Питання одне: «Чи приймаєте ви зміни та доповнення Конституції Республіки Білорусь»?

Референдум може закріпити необмежене продовження влади Лукашенка. 

“Щиро бажаю Білорусі знову стати тією доброю, безпечною Білоруссю, яку всі бачили ще нещодавно. Зробіть правильний вибір. Я впевнений, що це головний вибір вашого великого народу”, – сказав Зеленський.