Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо відновлення відповідальності за недостовірне декларування

27.11.2020 19:05   -

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо відновлення відповідальності за недостовірне декларування.

Законопроєкт №4434 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування” оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Як зазначається у пояснювальній записці, метою проєкту є встановлення кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

“Завданням законопроєкту є забезпечення невідворотності покарання за порушення вимог антикорупційного законодавства в частині декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування”, – зазначається у документі.

Так, пропонується статтю 366-1 Кримінального кодексу України виключити, при цьому доповнити його новою статтею 366-2 «Декларування недостовірної інформації», якою встановити кримінальну відповідальність у вигляді штрафу від 2500 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або позбавлення волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Ще Зеленський зареєстрував два законопроєкти щодо анонсованих заходів підтримки підприємців під час карантину.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

Законопроєкти 4430 (про внесення змін до Податкового кодексу) та 4429 (про соцпідтримку застрахованих осіб) президент зареєстрував 26 листопада. 

Метою законопроєктів є “забезпечення фінансової підтримки застрахованих осіб та суб’єктів господарювання, які постраждали внаслідок дії посилених обмежувальних заходів”.

Зазначається, що законопроєкт 4430 не потребує додаткових відрахувань з Держбюджету. Так, ним пропонується:

  • списати податковий борг сумою до 3060 грн та відтермінувати до 29 грудня 2021 року погашення податкового боргу до 6800 гривень;
  • списати пені та штрафні санкції у разі самостійної сплати податкового боргу;
  • збільшити поріг обсягу податкового боргу для застосування заходів щодо його стягнення до 3060 гривень;
  • створити Реєстр набувачів одноразової компенсації витрат, понесених за сплату ЄСВ;
  • не оподатковувати податком на доходи фізосіб (ПДФО) та податком на прибуток матеріальну допомогу;
  • звільнити платників єдиного податку I групи від його сплати за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року.