Зеленський став “політичним розчаруванням 2020 року” – Центр Разумкова

16.12.2020 18:23   -

42% українців, що приймали участь в опитуванні, назвали “розчаруванням року” діючого президента України Володимира Зеленського.

Про це свідчить дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 4 по 9 грудня 2020 року методом інтерв’ю «обличчям до обличчя» за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками.

Популярність Зеленського помітно зменшилась за 2020 рік, адже якщо ще рік тому “політиком року” 46% опитаних називали саме Володимира Олександровича, то зараз так вважають лише майже 20% респондентів. Ще трохи – і Зеленський зрівняється із популярністю зі своїм попередником Петром Порошенком, якого “політиком року” вважають 10% опитаних.

Таке падіння рейтингу корелюється із переважним переконанням українців у тому, що справи в країні рухаються у невірному напрямку:

Лише 16,5% респондентів вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі, 67% — що події розвиваються в неправильному напрямі. Наприкінці минулого року ці показники становили відповідно 44% і 36% (тобто відносна більшість вважала, що країна рухається у правильному напрямі)“, – йдеться у висновку дослідження.

Більше того, лише 3% опитаних вважають, що ситуація в країні покращилась, тоді як переважна більшість (71%) вважають, що стало лише гірше.

Найчастіше громадяни вказують на погіршення ситуації в таких сферах: рівень цін і тарифів (на погіршення ситуації вказали 81%), економічне становище країни (76%), рівень стабільності (74%), охорона здоров’я (72%), упевненість громадян у завтрашньому дні (69%), рівень добробуту їхньої родини (64%), ставлення громадян до влади (64%), соціальний захист (57%), ставлення влади до громадян (56%), оплата праці (56%), освіта (51%), пенсійне забезпечення (50%), ситуація зі злочинністю (49%), дотримання законності державними службовцями (46%)“, – звітують соціологи.

Провали команди Зеленського та відсутність чіткої стратегії державництва, що наклалось на проблеми через пандемію коронавірусу, призвело до значного зменшення довіри до президента. Так, довіряють Зеленському всього лиш  30% опитаних, тоді як 64% – не довіряють. Через це, якби вибори президента відбувались найближчим часом, за нього готові проголосувати лише 19% усіх опитаних.

Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради України, найбільшу підтримку виборців отримала б Політична партія «Слуга народу» (за неї готові віддати свій голос 17,5% усіх опитаних або 26,5% тих, хто візьме участь у виборах і визначився, за яку партію голосуватиме). За партію «Європейська солідарність» готові віддати свій голос відповідно 13% і 19,5%, партію «Опозиційна платформа — За життя» — відповідно 13% і 18%, ВО «Батьківщина» — відповідно 6% і 9%, партію «Сила і честь» — відповідно 4% і 5%, партію «Українська стратегія Гройсмана» — відповідно 3% і 4%, ВО «Свобода» — відповідно 2% і 3%, «Партію Шарія» — відповідно 2% і 2,5%, партію «Громадянська позиція» — відповідно 2% і 2%, Радикальну партію Олега Ляшка — відповідно 1,5% і 2%, партію «Голос» — відповідно 1% і 2%, партію «За майбутнє» — відповідно 1% і 2%, партію «УДАР Віталія Кличка» — відповідно 1% і 1%, партію «Опозиційний блок» — відповідно 0,7% і 1%, партію «Перемога Пальчевського» — відповідно 0,6% і 0,9%%, партію «Наш край» — відповідно 0,5% і 0,6%, партію «Пропозиція» — відповідно 0,3% і 0,2%.

Порівняно з груднем 2019 року знизився рівень електоральної підтримки партії «Слуга народу» (з 36% до 17,5% серед усіх опитаних). Рівень електоральної підтримки партії «Європейська солідарність» за цей період зріс з 7% до 13%, партії «Опозиційна платформа — За життя» — з 10% до 13%. Рівень підтримки Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» не змінився (відповідно 6% і 6%), те ж само стосується партії «Сила і честь» (відповідно 3% і 4%).