Збори резервістів у 93-й бригаді: враження ветерана

17.01.2020 09:25   -
Автор:

Нещодавно відбулися навчальні збори резерву першої черги у легендарній 93 окремій механізованій бригаді «Холодний Яр» в смт. Черкаське.
Ми поспілкувались із цього приводу з ветераном, бойовим офіцером Станіславом, що здобув свій нелегкий досвід ще у 2014-2015 роках у лавах 25 повітряно-десантної бригади і який нещодавно саме пройшов вишкіл на зборах резерву у 93-й бригаді.
Нагадаємо, що під час російсько-української війни 93 бригада одна з перших вступила у бої з ворогом на найзапекліших ділянках фронту: Селідово, Українськ, Карлівка, Нетайлове, Першотравенськ, Іловайськ, Авдіївка, Піски, шахта Бутівка. За оборону Донецького аеропорту військовослужбовців бригади прозвали «кіборгами». Державними нагородами відзначені майже 1000 військовослужбовців, три з яких – Герої України. З 2018 року 93-бригаді присвоєне почесне найменування «Холодний Яр», як символ незламності українських вояків перед російською агресією.

Навчальні збори проходили з 18 листопада по 2 грудня 2019 року. Два тижні злагодження підрозділів – це постійні навчання на полігоні, бойові стрільби з різних типів зброї, маневри із застосуванням всіх видів техніки. Успішно були відпрацьовані диверсійні, розвідувальні, штурмові та оборонні дії.

“Загалом, у порівнянні з 2014-2015 роками, бригада здійснила великий крок вперед, – зазначає Станіслав – це стосується, насамперед, методів підготовки особистого складу, де зроблено упор на практичне відпрацювання усіх елементів, на кшталт армії НАТО. В плані військової техніки, пального, озброєння, боєприпасів та медичного забезпечення – також бачиться суттєвий прогрес. Особливо радує умови проживання, в казармах тепло, чисто, спортивні куточки обладнані новими різноманітними тренажерами, в загалом психологічно приємно відпочивати”.

Станіслав відзначає, що прибулі резервісти були забезпечені якісним харчування – обов’язково з декількома стравами на вибір. На території бригади будуються, хоч і не так швидко як хотілось би, нові казарми та столова, а за її межами – будинки для сімей контрактників.

Але не обійшлося без неприємностей – плутанина з ВОСами по прибутті у бригаду, згадує Станіслав. Наприклад, фахівця розвідника ставлять танкістом, або мінометником. Також існували проблеми з постачанням води. Й тільки завдяки втручанню представників оперативного командування «Схід» ці всі питання були врешті решт вирішені, хоча тільки на третій день зборів.
Взагалі, на думку Станіслава, збори пройшли добре, резервісти на практиці згадали свої бойові навички та, пройшовши бойове злагодження, відправились додому зустрічати новий рік. Більше 30 % з них виявили бажання підписати контракт з частиною. А легендарна 93-механізована Холодно-ярівська бригада виїхала в сектор виконувати бойове завдання.
Інтерв’ю – Дмитро Снітько
Днепр. Главное