Збірна України завершила чемпіонат світу з карате з найкращим результатом в історії

23.11.2021 11:40   -

У Дубаї, ОАЕ, завершився чемпіонат світу з карате. Для України він став найуспішнішим за історію участі збірної у світових першостях, адже вперше “синьо-жовті” завоювали одразу три нагороди за мундіаль.

Такий результат дозволив Україні посісти підсумкове 11-те місце в загальному медальному заліку. Крім того, до трьох медалей основного чемпіонату в останній день змагань Україна додала ще й нагороду в паракарате.

Усі чотири медалі цього року збірна завоювала в жіночих категоріях. Зокрема, жіночий рекорд встановила срібна призерка цього мундіалю Аніта Серьогіна. У фіналі вона поступилася олімпійській чемпіонці та чемпіонці світу й Європи, сербці Йовані Прекович. Проте цей результат став найкращим в історії для українських каратисток.

Водночас Серьогіна повторила загальний рекорд України на чемпіонатах світу з карате, адже раніше “срібло” українські спортсмени здобували лише одного разу – серед чоловіків. У 2018 році віцечемпіоном світу став Валерій Чоботар.

Для Серьогіної це друга світова медаль у кар’єрі після “бронзи” 2016 року, а от Галина Мельник та Катерина Крива дебютували на п’єдесталі чемпіонату світу та вперше у своїх кар’єрах вибороли бронзові нагороди.

Єдину медаль у паракарате Україні принесла Кнарік Айрапетян, яка стала третьою в жіночому турнірі в класі K30, у якому спортсменки на візках змагалися в ката.

Медальний залік чемпіонату світу з карате-2021. Топ-11

  • 1. Японія – 7 (4 “золото” + 1 “срібло” + 2 “бронза”)
  • 2. Єгипет – 8 (3+2+3)
  • 3. Іспанія – 5 (2+3+0)
  • 4. Італія – 9 (1+3+5)
  • 5. Франція – 4 (1+1+2)
  • 6. Сербія – 2 (1+1+0)
  • 7. Азербайджан – 3 (1+0+2)
  • 8. Бразилія – 1 (1+0+0)
  • 8. Грузія – 1 (1+0+0)
  • 8. Узбекистан – 1 (1+0+0)
  • 11. Україна – 3 (0+1+2)*

* Медалі з паракарате не входять до основного медального заліку чемпіонату та рахуються окремо.

Україна на дві медалі перевершила попередній результат чемпіонату світу: у 2018 році медаль Чоботаря стала єдиною для збірної.

Усі українські призерки чемпіонату світу з карате-2021

А капітана збірної України Станіслава Горуну обрано до складу Комісії атлетів – обрали новим членом комісії атлетів Всесвітньої федерації карате WKF під час чемпіонату світу 2021 року в Дубаї. Президент WKF Антоніо Еспінос привітав новообраних членів Комісії атлетів та підкреслив її роль у розвитку та прогресі світового карате.

32-річний українець разом із грецькою спортсменкою Васілікі Панециду переміг у виборах, в яких на дві вакантні позиції у складі Комісії претендували сім кандидатів. Горуна і Панециду випередили олімпійських чемпіонів Саджада Ганджзаде (Іран) та Ріо Кіюну (Японія), а також Ірину Зарецьку (Азербайджан), Інгриду Суханкову (Словакія) та Іва-Марсьяля Тадіссі (Угорщина). 

Нові члени Комісії атлетів приєднались до Антоніо Діаса (Венесуела), Дугласа Броза (Бразилія), Нгуєн Хоанг Ньяна (В’єтнам) та Елізи Ау (США).

На зображенні може бути: 4 людини, люди стоять та у приміщенні