Завдяки «Бюджету участі» у міській клінічній лікарні № 4 з’явилося нове обладнання для операцій на грудній клітці

24.06.2021 17:51   -

У Дніпровській міській клінічній лікарні № 4, що на ж/м Західний, з’явилося нове обладнання у відділенні торакальної хірургії – 3D-ендоскоп з флуоресцентною візуалізацією. Його використовують під час лапароскопічних операцій на грудній клітці. Завдяки новому обладнанню вже було проведено близько 30 операцій.

«Дніпропетровська область – лідер в Україні із захворювань на рак легенів. У Дніпрі працює єдиний в області онкоторакальний центр саме у нашій лікарні. Тут надають допомогу пацієнтам з раком легенів, плеври, органів середостіння і так далі. Крім професійності хірурга, необхідне високотехнологічне обладнання. У нас з’явилася камера, яка пов’язана з лапароскопічною стійкою – 3D-ендоскоп з флуоресцентною візуалізацією. Ця камера допомагає нам більш деталізовано побачити зображення судин та пухлинних утворювань», – розповіла генеральна директорка КНП «Міська клінічна лікарня № 4» Дніпровської міської ради Наталя Бут. 

Така камера коштує більше ніж пів мільйона гривень. Придбати її стало можливим завдяки проєкту «Бюджет участі». За цю ініціативу віддали голоси 2213 дніпрян. 

«Мою родину не обійшла ситуація, в якій знадобилася допомога лікарів цього відділення. Тож я звернувся до завідувача відділення торакальної хірургії, аби дізнатися, яке саме обладнання їм необхідно, аби покращити ранню діагностику ракових захворювань та зробити операції ще більш точними. Виявилося, що необхідний ендоскоп. Тож я подав проєкт до «Бюджету участі». Люди голосували дуже активно: деякі підходили просто на вулиці, виходячи з пабів, і, дізнаючись про проєкт, про його важливість, віддавали свій голос», – розповів автор реалізованої ініціативи Дмитро Штефан. 

Загалом за час існування проєкт «Бюджет участі» у Дніпрі виграло п’ять ініціатив медичної галузі з десяти поданих. Чотири з них були вже реалізовані. Один – на стадії втілення.

«Медичні проєкти почали подавати останні два роки. Їх було не дуже багато через велику конкуренцію. На шостому етапі «Бюджету участі», який нині триває, подали 13 проєктів медичної галузі на загальну суму 18 млн грн. Цього року були внесені зміни до положення про «Бюджет участі», аби забезпечити справедливу конкуренцію у сфері медицини та соціального захисту: такі проєкти було виокремлено в окрему групу і для них забезпечено 10 % коштів від загального фінансування. Всього цього року передбачено 48 млн грн для проєктів-переможців», – зазначила директорка департаменту інноваційного розвитку Дніпровської міської ради Юлія Павлюк.