Заступник глави Офісу президента стверджує, що скандальні лінгвістичні фантазії Мендель про українську російську мову – це особиста позиція секретарки

08.04.2021 16:30   -

Висловлювання прессекретаря Зеленського Юлії Мендель про «українську російську мову» є її приватною думкою, – заявив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко в ефірі «Радіо НВ».

На Банковій наголосили, що не порушують мовне питання. «Ми, навпаки, не порушуємо мовне питання. Я думаю, що це окрема думка прессекретаря президента і міністра внутрішніх справ [Арсена Авакова] щодо того, що нема монополії на російську мову у однієї країни [Росії]», — сказав Тимошенко.

Речниця президента Юлія Мендель 4 квітня в ефірі каналу «Дім» заявила, що в Україні є «українська російська мова».

«Українська мова, як і ідентичність, — куди більше явище, ніж виключно протистояння Росії, і в цьому наше поки не усвідомлене багатство. А російська, точніше українська російська, — частина культурного розмаїття нашої країни […] Росія не є монополістом на російську мову. І нам час давно самим демонополізувати російську. І гучно сказати, що в Україні є українська російська мова», — сказала Мендель.

Водночас Мендель наголосила, що українська мова має бути захищена: «І сьогодні вона захищена. Але повинні бути захищені і громадяни. І не важливо, яку мову вони використовують в побуті. Адже найбільша цінність — це людина».

Незадовго до її заяв глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков також наголосив, що російська мова не належить Росії, та запропонував розвивати «нашу російську мову».

«Я, російськомовний український націоналіст, впевнений, що ми повинні вітати розвиток нашої російської мови, якою розмовляють мільйони українців, і давати йому можливість вільно розвиватися», — написав міністр у Facebook.

Аваков також запропонував створити якісний російськомовний проукраїнський телеканал, який міг би зламати пропагандистську монополію Росії на міжнародному інформаційному ринку.

Языковой вопрос в Украине | Комментарии Украина

У політолога Андрія Мішина є низка версій щодо того, чому українська влада знову почала “мовні танці”.

Експерт вважає, що мовна тема часто використовується політиками в гонитві за виборцями під час виборів і перед ними. Наразі якраз триває боротьба за російськомовний електорат України. З 2014 року посилення проукраїнських партій, які виступають за монополію державної мови, на південному сході не відбулося. Після лютневої заборони трансляції трьох каналів, які певним чином захищали права російськомовних українців, голоси цих людей частково перейшли до “Батьківщини” і зовсім не перейшли до “Слуги народу”.

В оточенні президента ми бачимо різні підходи до мовного питання. Є група, яка бореться за чисто українську мову: Кремень, Данилов. Але є й частина, яка відповідає за вибори та роботу з регіонами. Вони розуміють, що без конструкції підтримки російськомовного населення не можна перемогти на виборах, адже рейтинги будуть і далі знижуватися”.

Друга версія, на думку політолога, — це амбіції Авакова. “Ми бачимо, що в Арсена Борисовича, що б він не говорив, є прем’єрські амбіції. Але важко бути в Україні прем’єром і не носієм державної мови, тому він шукає гідне виправдання. Ще одна його амбіція — Аваков як повномасштабний (після смерті Кернеса) володар Лівобережної України. І тут, знову-таки, мовне питання важливе, особливо в ракурсі підтримки російськомовного населення”, — пояснює Андрій Мішин.