Заступник голови МОЗ: Усі медичні університети в Україні слабкі

12.04.2018 13:15   -
Автор:

В Україні слабкі медичні університети, усі як один. Студенти довчаються до шостого курсу, а потім із них виходять не найкращі лікарі. Наш диплом не визнається у світі, розповів заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на Тиждень.ua.
«Ми з вами маємо потребу в освічених лікарях. Є абітурієнти, які вступають в університет. Суспільство платить податки, із них частина спрямовується на медичну освіту. Студенти довчаються до шостого курсу, а потім із них виходять не найкращі лікарі. У нас слабкі медичні університети, усі як один. Наш диплом не визнається у світі», — сказав він.
За словами Лінчевського, якщо говорити про медичні проблеми, то це проблеми освітні. Головне — якість лікаря, бо ця людина вас обстежує, встановлює діагноз, лікує.
«Вона має знати, яка хвороба якою таблеткою лікується. Наші медики на цьому розуміються не так добре, як хотілося б. Від того біди набагато більше, ніж від корупції. Слабка освіта з’їдає куди більше людей і здоров’я. Справжнє лихо — це студент, який не прочитав книжку, і викладач, який не дав її студентові для прочитання», — розповів заступник голови МОЗ.
За його словами, зараз міністерство цю ситуацію змінює. Рік тому українським лікарям-інтернам дали відповісти на питання американського тесту USMLE. Його склали лише 3%. У МОЗ думали, що в одних університетах складатимуть добре, а в інших гірше, але не вгадали: усюди однаково погано.
Лінчевський повідомив, що зараз в Україні вводиться мінімальний бар’єр 150 балів ЗНО під час вступу на медичні спеціальності. Далі — широкий конкурс: місця державного замовлення розподіляються туди, куди подаються найкращі абітурієнти. Третя річ — єдиний державний кваліфікаційний іспит.