Заробили понад 1 млн грн: У Дніпрі сімейний лікар зі спільниками виписували е-рецепти на ліки неіснуючим пацієнтам

26.07.2024 12:04   -

У Дніпрі сімейний лікар організував злочинну групу, залучивши знайомих. Зловмисники виписували електронні рецепти на ліки неіснуючим пацієнтам і таким чином ошукали державу на понад 1 мільйон гривень. Група діяла продовж двох років та створила майже 200 облікових записів фіктивних пацієнтів. Про це повідомляє 49000 з посиланням на Дніпропетровську обласну прокуратуру.

Встановлено, що сімейний лікар, залучивши знайомих, розробив шахрайську схему заволодіння бюджетними коштами. Спільники створювали фейкові акаунти пацієнтів в електронній медичній системі “HELSI”, використовуючи вигадані анкетні дані. Використовували навіть дані померлих людей. У подальшому шахраї виписували “пацієнтам” електронні рецепти на ліки.

Після цього зловмисники підшуковували фармацевтів, керівників мереж аптек та аптечних пунктів для “погашення” рецептів та отримання грошових коштів в якості компенсації згідно державної програми “Доступні ліки”.

Таким чином упродовж 2-х років підозрювані створили більш ніж 1,6 тис електронних рецептів та незаконно отримали понад 1 млн грн бюджетних коштів.

Чотирьом учасникам організованої групи повідомлено про підозру у шахрайстві, вчинене в особливо великих розмірах, та несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, що заподіяли значну шкоду (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4, 5 ст. 190, ч. 3 ст. 362 КК України).

Прокуратурою також ініційовано питання щодо позбавлення ліцензій аптечних закладів, причетних до вчинення кримінального правопорушення.