Запропонувала анексувати частину України: МЗС ініціює накладення санкцій на сенаторку парламенту Румунії

24.03.2023 16:00   -

У Міністерстві закордонних справ України ініціюють накладення санкцій на сенаторку парламенту Румунії Діану Шошоаке як особу, яка створює загрозу національній безпеці.

Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

Румунська сенаторка Шошоаке подала законопроєкт, який пропонує “приєднати до Румунії” частину південного регіону України.

Таким кроком маргінальна політикиня намагається “відновити культурну ідентичність румунського населення”. Класичний приклад із методички російського реваншизму. Ми рішуче засуджуємо спробу поставити під сумнів територіальну цілісність України, підважити дух добросусідства між Україною та Румунією“, – пише Ніколенко.

За даними румунських ЗМІ, у поданому Шошоаке законопроєкті пропонується денонсувати договір про добросусідство і співробітництво України та Румунії. У змінах до закону 129/1997 про ратифікацію документа сенаторка пропонує, що “Румунія приєднує історичні території, які їй належали, а саме: Північну Буковину, Герцу, Буджак (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш та острів Зміїний”.

Ультраправа сенаторка є засновницею партії S.O.S. та позафракційною у румунському парламенті. Раніше жінка входила до правої популістської партії AUR. Шошоаке також є добрим другом російського посла в Бухаресті, на запрошення якого вона щоразу приїжджає. Під час свого останнього візиту до посольства вона відправилася святкувати “результати спецоперації” в Україні.

За матеріалами “Європейської правди“.