Запаси вугілля на українських ТЕС залишаються дуже малими

07.09.2021 06:09   -

Укренерго у своєму звіті навело тривожні дані щодо ситуації з запасами вугілля на українських ТЕС. За підрахунками, на тепло-електростанціях зараз більш ніж у 2 рази менше вугілля, ніж повинно бути станом на 6 вересня.

Ситуація з накопиченням вугілля на складах ТЕС покращилася. Зокрема, за останні 10 днів поставки вугілля склали 52,9 тис. тонн, тоді як витрата — 49,9 тис. тонн. Однак, запаси вугілля на складах ТЕС залишаються надзвичайно низькими. Станом на ранок 6 вересня на складах ТЕС знаходиться 766 тис. тонн вугілля, що на 6,4% більше, ніж на ранок 30 серпня (720 тис. тонн). Зокрема, запаси газового вугілля у порівнянні з 30 серпня зросли на 12,5% до 540 тис. тонн, а обсяги антрацитового вугілля — навпаки зменшилися на 5,8% до 226 тис. тонн. Крім цього, відповідно до графіка накопичення палива, затвердженого Міненерго, на складах ТЕС знаходиться у 2,3 раза менше вугілля, ніж має бути на 6 вересня“, – йдеться у звіті.

На графіку, який наводить Укренерго добре видно, що запаси вугілля у поточному році (червона крива) набагато менші ніш у 2020-му (чорна крива). Чим загрожує нестача вугілля на ТЕС в умовах наступаючого опалювального періоду – зрозуміло. Адже саме ТЕС є основними постачальниками тепла і електрики в багатьох регіонах України.

Загалом, Укренерго звітує про зниження виробництва електроенергії в Україні. Середньодобове виробництво ТЕС у порівнянні з попереднім тижнем зменшилося на 3% до 83,9 млн кВт∙год. Таке зниження виробництва, перш за все, пов’язане зі зменшенням споживання та експорту електроенергії.

Імпорт електроенергії в Україну здійснювався лише 30-31 серпня в «острів Бурштинської ТЕС» зі Словаччини та склав 0,4 млн кВт∙год. Імпорт електроенергії в торгову зону ОЕС України з Росії та Білорусі не здійснювався.

Нагадаємо, що основним виробником електроенергії в Україні є атомні електростанції, втім на ТЕС припадає 22% виробленої електроенергії.