Замість новітніх українських гармат Міноборони хоче закупити застарілу техніку, виготовлену ще в Чехословаччині

12.11.2020 20:28   -

Черговий скандал розгорівся через плани Міністерства оборони України придбати у Чехії самохідні артилерійські установки “Дана”, що в самій Чехії вже давно зняті з озброєння. Більше того, така покупка планується в умовах, коли українські конструктори змогли створити сучасну САУ на колісному ходу – “Богдана”, що за своїми характеристиками значно перевершує чехословацький раритет.

Звичайно, чеська військова техніка справна і здатна виконувати певні бойові завдання, але ряд її характеристик є застарілими з огляду на сучасні вимоги щодо ведення бойових дій.

Дивні дива продовжують відбуватися із постачанням до ЗС України озброєння і військової техніки! Так, нещодавно відкритих джерел стало відомо про те, що в Міністерстві оборони України розглядається питання щодо закупівлі для забезпечення ЗС України 152-мм самохідної гармати-гаубиці vz.77 “Дана”, виробництва Чехія, для заміни наявних на озброєнні причіпних гармат-гаубиць Д-20 та самохідних гаубиць 2С3 “Акація”… Незрозумілими є прагнення оборонного відомства щодо закупівлі зразків артилерійського озброєння розробленого в 70-х роках минулого сторіччя, виробництво яких припинено в кінці 80-х, від іноземних виробників викликають ще більше питань на тлі інформації, що розроблення 155-мм самохідної гаубиці “Богдана” здійснювалась державним коштом із загальними асигнуванням в понад 140 млн грн на цей напрямок!“, – прокоментував дану ситуацію у Фейсбук колишній командувач ДШВ Михайло Забродський.

Зображення може містити: небо та надворі
Українська САУ 2С22 «Богдана»

Генерал зауважує, що окрім застарілості техніки, йдеться про ряд важливих її відмінностей від українського сучасного аналога – коротший ствол, що скорочує відстань ведення вогню, та необхідність забезпечення боєприпасами радянського зразка калібру 152 мм, яких в Україні майже не лишилось і нині не виробляється. Іншими словами, навіть якщо чеську техніку купити, то боєприпаси доведеться купляти або в Європі (надто дорого – 2700 євро 1 штука), або … в Росії (неприйнятно).

Дану операцію міністерства прокоментував журналіст Юрій Бутусов, угледівши в ній корупційні схеми:

… Минобороны заключило контракт на экстренную закупку в Чехии самоходных гаубиц “Дана” М2 – около 30 единиц. Объяснить закупку чешских гаубиц “Дана” чем-либо кроме коррупции я не могу – ведь эти гаубицы ВСУ совершенно не нужны. Ведь попытки их закупить были и при министре обороны Полтораке, тогда возник скандал…“, – написав Бутусов.

За словами журналіста, логічно пояснити закупку чеських гармат важко – бюджетні гроші було б доцільніше витрачати на новітні озброєння, що могли б дати українським військам перевагу в бою над росіянами, а не на техніку 70-х років минулого століття, що не може конкурувати із російською дальнобійною артилерією. В чому тоді її призначення?

Переваги української САУ полягають у тому, що вона може вести вогонь на значно більші відстані, ніж чеська гармата і може стріляти снарядами натівського калібру 155 мм, виробництво яких в Україні можуть налагодити кілька підприємств. Випробування української гармати мали завершитись цього року. Зразки САУ приймали участь у параді до Дня Незалежності в Києві у 2018 році.

2S22 Bohdana SPH, Kyiv 2018, 33.jpg