ЗАЕС вночі втратила живлення з основної лінії електропередачі, станція на межі блекауту: заява “Енергоатому”

10.08.2023 10:07   -

Вночі 10 серпня окупована російськими військами Запорізька атомна електростанція втратила живлення основною зовнішньою лінією електропередачі напругою 750 кВ. ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення.

У разі блекауту головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування четвертого енергоблоку Запорізької АЕС у стані “гарячого зупину”. Про це повідомили у пресслужбі “Енергоатома”.

Окупаційні війська РФ експлуатують АЕС із порушенням умов ліцензії на експлуатацію реакторних установок АЕС українського регулятора. За словами виконавчого директора “Енергоатому” Тараса Ткача, у разі повної втрати зовнішнього живлення відбудеться відключення головних циркуляційних насосів станції, і енергоблок перейде у режим “природної циркуляції”. У такому випадку реактор необхідно буде терміново “розхолодити” за відсутності охолоджуючих насосів.

Такий режим роботи важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проектом. Це, у свою чергу, може призвести до відмови основного обладнання енергоблоку.

“Подальша окупація ЗАЕС росією, керування станцією нелегітимним та непідготовленим рашистським керівництвом, яке не несе ніякої відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об‘єкта, постійно наближає ЗАЕС до катастрофи”, – йдеться у заяві “Енергоатому”.

Щоб уникнути катастрофи, Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК “Енергоатом”, з подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації та відновленням ядерної та радіаційної безпеки об’єкта. У відомстві наголосили, що для цього необхідні термінові дії усієї міжнародної спільноти.

“Ядерний тероризм рф має бути негайно зупинений, а загарбники повинні покинути територію станції та її міста-супутника Енергодара”, – заявили в “Енергоатомі”.

ЗАЕС вночі втратила живлення з основної лінії електропередачі, станція на межі блекауту: заява "Енергоатому"

За матеріалами OBOZREVATEL.