Заборона ментолових сигарет врятує життя 650 000 людей до 2060 року – дослідники

08.09.2021 13:58   -

Заборона ментолових ароматизаторів в сигаретах може знизити поширеність куріння на 15%, якщо курці повністю відмовляться від тютюнових виробів або перейдуть на електронні сигарети та інші нікотинові продукти. Це дозволить уникнути 16 250 смертей, пов’язаних з тютюном, до 2060 року, – свідчать дані нового дослідження Мічиганського університету.  

Як пише видання Medical Express, Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США у квітні 2021 року оголосило про свій намір заборонити ментолові сигарети по всій країні. Заборона на ментол не вплине на електронні сигарети або інші ароматизовані продукти.

У дослідженні відзначається, що додаткові заходи, такі як підвищення податків на сигарети і сигари, можуть ще більше знизити рівень куріння і пов’язаних з ним смертей.

«Наші результати показують, що заборона на ментол може привести до значного поліпшення здоров’я і підкреслює терміновість остаточного затвердження і застосування заборони», – сказав Рафаель Меза, один з авторів дослідження і професор епідеміології в Школі громадської охорони здоров’я.

Дослідники виявили, що за умови впровадження заборони на ментол, сукупне споживання ментолових і звичайних сигарет скоротиться на 15% вже до 2026 року. Кількість смертей, пов’язаних з курінням і вейпінгом, знизиться приблизно на 5%, що до 2060 року забезпечить 650 000 врятованих життів.

Нагадаємо: у липні керівництво найбільшої тютюнової компанії Philip Morris International виступило за повну заборону продажу сигарет на території Великобританії – корпорація порівняла тютюн з бензиновими автомобілями, що відходять у минуле.