За три роки у Дніпрі було стягнуто майже пів мільйона гривень за порушення пам’яткоохоронного законодавства

13.09.2021 12:20   -
Автор:

За три роки роботи управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міськради було стягнуто 408 тис. грн за порушення пам’яткоохоронного законодавства. З них найбільша сума – 170 тис. грн – за незаконні роботи в межах історичних ареалів. Також було стягнуто 68 тис. грн за ухилення від підписання охоронних договорів.

Про це під час пресконференції 13 вересня повідомила начальниця управління з питань охорони культурної спадщини ДМР Надія Лиштва.

«Через те, що багато років у Дніпрі не проводилася робота з пам’ятками культурної спадщини, власники будівель не знають, навіщо їм укладати охоронні договори та дотримуватися законодавства. Наше управління проводить роз’яснювальну роботу, але, на жаль, іноді доводиться вдаватися й до штрафів. За три роки управління уклало 90 охоронних договорів. Чимало людей звертаються до нас самостійно. Переважно це юридичні особи, які планують здавати приміщення в оренду», – зазначила Надія Лиштва.

При цьому, як зазначила начальниця управління, нині триває декілька судових процесів, де власники будівель ухиляються від укладання охоронного договору, бо не вважають їхні доми пам’ятками, попри те, що дані про приміщення внесені у відповідні обласні чи навіть державні реєстри. Одна з таких будівель розташована за адресою: узвіз Крутогірний, 1.

«Спільно з інспекцією з питань благоустрою та головним художником ми перевіряємо дотримання пам’яткоохоронного законодавства. Деякі порушення можуть здаватися незначними, наприклад, пофарбування локально фасаду, але у перспективі це псує зовнішній вигляд будівлі. Часто орендарі просто не знають, яких правил необхідно дотримуватися та як стежити за будівлею. Вони можуть звернутися до нас та протягом тижня отримати висновок, де буде чітко прописано, що можна робити, а що – ні», – додала Надія Лиштва.