За скільки можна поховати у Дніпрі

09.12.2021 15:55   -

Офіційно “місце” на кладовищах у Дніпрі є безкоштовним. Сплачується укладання угоди, свідоцтво про поховання та копання могили, вартість якого рахується залежно від пори року та щільності ґрунту. Про це розповів головний інженер комунального підприємства “Міська ритуальна служба” Руслан Данілкін.

Офіційно — не більше 5278 гривень, у директора кладовища — у 5 разів більше.

Ціна за організацію кремації у приватних агенціях в середньому починається від дев’яти тисяч гривень. Нагадаємо, що крематорію у Дніпрі досі немає. Кремацію організовують у Харкові, Одесі або Києві.

“Ми не надаємо в оренду місця на кладовищах, не купують місця. Тільки коли людина померла, тоді оформляються наступні папери, й при оформленні це входить у вартість копання могили: 2903 гривні 30 копійок відповідно”, – говорить Руслан Данілкін.

Згідно з регуляторним актом міської ради №1039 від 13 жовтня 2021 року, вартість оформлення договору про організацію та поховання коштує 65,90 грн, свідоцтво про поховання – 50,90 грн. Вартість копання могили залежить від механізованого або ручного способу, від ґрунту та пори року. У купі вартість перерахованих послуг, до яких входить і саме “місце”, не може перевищувати 5278 гривень. Ціна на поховання урни із прахом також залежить від ґрунту та пори року.

Дніпрянин Дмитро Чорний восени поховав маму. Каже: її остання воля – щоб саме у труні поклали поруч із чоловіком. Батька Дмитра поховали у 1997 році на Сурсько-Литовському кладовищі, де одразу оформили ділянку на два “місця”. Чоловік розповідає: директор кладовища, який відрекомендувався як Дмитро, вимагав 25 тисяч гривень, щоб провести поховання. Цю суму вимагали сплатити негайно.

“Він мені нічого не пояснив, просто поставив перед фактом: або така сума, або взагалі йди ховати матір на відкритому кладовищі. Формально це мало вигляд вимагання”, – говорить Дмитро Чорний.

За допоховання матері на Сурсько-Литовському кладовищі чоловік зрештою заплатив 22,5 тисячі гривень. Чек йому не надали. До поліції чоловік не звертався, бо не вірить, що щось зміниться.

Скільки коштує поховання у Дніпрі: що кажуть у міській службі та чому доводиться платити більше

Тим часом прокурор Західної окружної прокуратури Дніпра Артем Сурков каже: протягом квітня і травня цього року правоохоронці зафіксували 15 фактів вимагання грошей за “місце” на одному з кладовищ Дніпра на суму понад 100 тисяч гривень.

“Встановлено, що співробітники комунального підприємства “Міська ритуальна служба”, усвідомлюючи емоційний стан громадян, котрі до них звертались, та обмеження у часі, організували злочинну схему із вимагання та отримання неправомірної вигоди за поховання. Вони повідомляли громадянам, що за надання місць для поховання необхідно сплатити від 6 до 10 тисяч гривень”, – говорить Артем Сурков.

Заступник міського голови Михайло Лисенко розповідає: звертають увагу на всі скарги, які надходять на гарячу лінію міської ради.

“Розбираємося у кожному конкретному випадку. За два з половиною роки ми попрощалися з сімома керівниками. На жаль, або на щастя, доводиться із цими людьми прощатися”, – зазначив посадовець.

За словами головного інженера КП “Міська ритуальна служба” Руслана Данілкіна, завідувачем Сурсько-Литовським кладовища працює Дмитро Григорович. У працівниці кладовища кореспондентка Суспільного дізналися його прізвище — Гончар. Попросили, аби він прокоментував ситуацію. Але він так і не вийшов до знімальної групи.

16 листопада Суспільне звернулося із запитом до міської ради, аби дізнатись, яку посаду обіймає Дмитро Гончар та організувати з ним інтерв’ю. Адже на сайті міськради завідувачем Сурсько-Литовського кладовища вказаний Ігор Шаін. У відповіді на запит міськрада зазначила, що дані про Дмитра Гончара – це інформація з обмеженим доступом.

30 листопада Суспільне повторно надіслало запит, оскільки згідно із Законом України «Про доступ до публічної інформації» та положенням статті 5 Закону України «Про захист персональних даних» персональні дані, що стосуються здійснення особою, яка обіймає посаду, пов’язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень, – не належить до інформації з обмеженим доступом та не є конфіденційною.

Серед 14 підприємств, що надають ритуальні послуги у місті, 13 є приватними. Ціна на труни у них коливається від 700 гривень до понад 80 тисяч гривень, катафалк – від 1181 гривні, вінок – від 100 гривень. Ціни на додаткові ритуальні послуги, такі, як вартість труни, транспортування тіла на кладовище та інше, на сайті міської ритуальної служби не вказані. Проте змінилась вартість мінімального соціального переліку послуг – 3 215 грн.