За навмисний підпал сухостою передбачена кримінальна відповідальність

01.04.2022 16:08   -

До Кримінального кодексу України внесено зміни, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Відповідно до ст. 113 «Диверсія» до переліку злочинів з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдавання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухостою.

«Такі дії розцінюються як злочин, за який передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років або навіть довічне ув’язнення з конфіскацією майна. Тому вкотре закликаємо громадян бути свідомими і на порушувати, щоб не було потім тяжких наслідків. Наші інспектори спільно з працівниками ДСНС вже третій тиждень патрулюють місто. Оскільки міська адмінкомісія зараз на працює, то виявлених порушників передаємо нацполіції, яка вже проводить слідчі дії. Наразі виявлено з десяток паліїв на території міста», – повідомив під час брифінгу 1 квітня начальник інспекції з питань благоустрою Дніпровської міської ради Руслан Мороз.

Він також вкотре нагадав про дотримання світломаскування з настанням комендантської години, а також у темний час доби, коли лунають сирени. 

«З перших днів війни інспекція стежить за дотриманням цієї норми. Оброблено близько 400 скарг від містян щодо недотримання світломаскування, з них 260 відпрацьовані, тобто порушники виправилися. Наразі 13 підприємствам вже відключено світло, серед них магазини, гаражні кооперативи тощо. Тому закликаємо виконувати світломаскування, яке передусім спрямовано на безпеку», – підкреслив Руслан Мороз.

На Січеславщині лише за останню добу 66 разів горів сухостій. Пожежі в екосистемах сталися в усіх районах області. Найбільше – у Дніпровському, Криворізькому та Кам’янському. Здебільшого палала суха трава на відкритій місцевості. Вигоріло майже 92 га. 

У 2022-му в регіоні сухостій горів більш ніж 1,4 тис разів на площі понад 1,8 тис га. Серед причин займання – навмисні підпали та людська недбалість. Нині в області проводять роз’яснювальну роботу та рейди. Триває боротьба з паліями і у Дніпрі.

«Третій тиждень міська інспекція з благоустрою разом зі співробітниками ДСНС патрулюють Дніпро. Порушників затримують, передають поліції. Далі вже правоохоронці проводять слідчі дії. За цей час виявили майже 10 паліїв», – розповів під час брифінгу в обласній військовій адміністрації начальник інспекції з питань благоустрою Дніпровської міськради Руслан Мороз. 

Він висловив сподівання, що мешканці будуть більш свідомі. Не розводитимуть багаття та не спалюватимуть сухостій на пустирях і присадибних ділянках. Тим паче, що зараз сильні вітри. Вогонь може поширюватися дуже швидко.

А ще нагадав, що тих, хто не чує закликів очікує штраф до 21 420 грн. Навмисний підпал сухостою у період військового стану прирівнюється до диверсії. За це передбачена кримінальна відповідальність. Від 10 років до довічного ув’язнення із конфіскацією майна.