За 5 років в Україні планують ліквідувати дитячі будинки

15.06.2018 18:00   -
Автор:

В Україні дитячі будинки за 5 років ліквідують як інституцію. На офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я наголошують, що йдеться про трансформацію дитячих будинків, а не про їхнє закриття.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на «НВ».
Мета реформи – дати дитині можливість зростати у сім’ях, а якщо такої можливості немає, то в умовах, наближених до сімейних.
Дітям без батьківської опіки насамперед запропонують наближене до сімейного середовище, а замість будинків для сиріт створюватимуть паліативно-реабілітаційні центри.
Паліативна допомога – це підхід, який дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які стикнулись з проблемою смертельних захворювань. До такого виду допомоги належать лікування фізичних симптомів, а також – психосоціальна та духовна підтримка.
Міністерство охорони здоров’я представило план дій трансформації будинків дитини з чотирьох кроків. До 2020 року будинки дитини будуть працювати у звичному режимі. Паралельно буде проходити необхідна підготовка, щоб усіх дітей, від яких відмовилися батьки, влаштувати у сім’ї.
Держава і громада будуть здійснювати заходи, аби зберегти можливість проживання дитини з рідними батьками. Також родинам будуть допомагати у складних життєвих обставинах. У виключному випадку дітей будуть направляти до патронатної або прийомної сім’ї, чи сімейного будинку дитини.
Діти зможуть жити у будинках дитини до 2023 року. До цього часу на місці дитячих будинків будуть організовані паліативно-реабілітаційні центри. Вони надаватимуть допомогу усім дітям, незалежно від їх соціального статусу та віку.
У МОЗі зазначають, що виховання дитини у сімейному або наближеному до сімейного середовищі відповідає світовій практиці.
В Україні працює понад 750 закладів інституційного догляду та виховання дітей. У них перебуває понад 100 тис. вихованців, і лише 8% з них мають статус дітей-сиріт. У 38 дитбудинках, де перебувають діти до 3 років, укінці минулого року перебувало 2600 дітей, з яких лише півтори тисячі сироти і ті, що залишились без батьківського піклування. Решта неповнолітніх мають батьків.
У дитячих будинках важкохворі діти не можуть отримати належного піклування та Щороку від 30 до 70 тис. дітей, за даними ЮНІСЕФ, потребують паліативної допомоги, але насправді таких пацієнтів ще більше. У 38 дитячих будинках, підпорядкованих МОЗу, перебувають не онкохворі діти, а пацієнти із інвалідністю різних типів або тяжкими хронічними захворюваннями. На жаль, сьогодні у таких дитбудинках діти можуть перебувати лише до 4 років, а у деяких областях до 7 років. Потім до них застосовують програми соціального захисту. Однак, якщо вони зможуть перебувати у таких установах до 18-річного віку, це покращить якість піклування та лікування. Крім того, програма МОЗу передбачає, що паліативна та реабілітаційна допомога буде стандартизована.
Центри паліативної допомоги нового зразка вже запровадили у Харкові та Івано-Франківську.