Дніпропетровська облрада навчатиме територіальні громади енергозбереженню

22.10.2014 10:27   -
Автор:

Досвід Дніпропетровщини з залучення населення до заходів з енергоефективності та енергозбереження знайшов підтримку з боку Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України і може бути запроваджений на національному рівні, повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ“.
Про це стало відомо у ході зустрічі делегації Дніпропетровської обласної ради з представниками Державної агенції з енергоефективності та енергозбереження України. Мова йде про розповсюдження по всій Україні успішної практики регіональних конкурсів міні-проектів з енергоефективності та енергозбереження серед локальних громад, які Дніпропетровська обласна рада проводить з 2012 року, а з жовтня 2014-го – і для фізичних осіб ОСББ, ЖБК і ОСН.
«Суть таких конкурсів проста і ефективна: мешканці будинку розробляють свій міні-проект, мета якого зекономити електроенергії чи тепло. Переможці отримують допомогу у вигляді співфінансування з обласного бюджету. Заходи, що проведені у ході реалізації таких міні-проектів дозволяють заощаджувати до 80% споживання електроенергії та до 40% – теплоносіїв. Такий досвід є унікальним для України і ми готові ним ділитися. Також нам потрібна підтримка на державному рівні, яка дозволить охопити такими важливими заходами ще більше мешканців, що проявляють свою ініціативу у питаннях енергозбереження», – зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.
З листопада обласна рада розпочинає семінари та тренінги для територіальних громад, де спеціалісти будуть інформувати населення про заходи з енергозбереження та усі можливості, які можна отримати залучаючи технічну підтримку та ресурси, що надають міжнародні фонди, місцеві та державні органи влади. В Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження України пообіцяли надавати своїх спеціалістів для проведення консультацій.
Сторони також обговорили питаннязаохочення населення до заміщення газу – прискорення процесу державної підтримки фізичних осіб, які переходять на альтернативні види палива. Зокрема, мова йде про відшкодування державою 20% від інвестованих в такі проекти коштів.
«Ми маємо донести до кожного мешканця, що зекономлений кіловат електроенергії чи кубометр газу – крок до енергетичної безпеки та незалежності України і кожного регіону. Змінити ситуацію ми можемо лише спільними зусиллями. Хтось з громадян самостійно установить енергозберігаючі вікна та утеплить свою квартиру, хтось об`єднається та створить свій міні-проект, реалізація якого дозволить заощаджувати енергоносії. Зі свого боку обласна рада готова підтримати кожну ініціативу громади», – підкреслив Євген Удод.
Нагадаємо, 13 жовтня у Дніпропетровській обласній раді стартував конкурс мікропроектів з енергоефективності у житловому секторі для фізичних осіб. Учасниками можуть стати фізичні особи, які мешкають у ОСББ, ЖБК та ОСН регіону. За умовами конкурсу, 80% вартості проекту бере на себе сам учасник, 20% отримує – з обласного бюджету (до 10 тис. грн).
Збір заявок триватиме до 14 листопада 2014 року. Усі бажаючі можуть подати свої мікропроекти до відділу місцевого самоврядування обласної ради.
Більш детально з вимогами та умовами конкурсу можна ознайомитися за телефоном: (056)742-85-27 та за посиланням:
http://oblrada.dp.ua/official-records/lead_orders/115r_2014