З 1 квітня можна буде вільно обирати лікарню – не за пропискою

19.02.2020 07:02   -
Автор:

В рамках реформи фінансування медичних закладів із 1 квітня 2020 року прив’язка до лікарні за місцем проживання буде скасована, повідомляє «Горожанин».
Це пов’язано із тим, що фінансування лікарень відбуватиметься за принципом «гроші йдуть за пацієнтом», тобто гроші будуть виділятися лікарні за кількість пацієнтів, що вона обслуговує. Таким чином, не проста наявність у списках лікарні людей, а саме кількість наданих громадянам послуг буде головною.
Такі нововведення передбачає другий етап медичної реформи. Заходи спрямовані на створення конкуренції між лікарнями.
Варто пам’ятати, що скористатися послугами лікарів-спеціалістів можна буде лише на підставі направлення від сімейного лікаря, тож тим, хто ще не уклав договір із сімейним лікарем – варто зробити це до 1 квітня.
В разі направлення сімейним лікарем, пацієнт не платитиме за послуги (за нього заплатить держава), але якщо направлення від сімейного лікаря немає – платитиме сам пацієнт.
Виключення є – звертатися без направлення сімейного лікаря можна буде до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра, нарколога. Усім без винятку безкоштовно нададуть екстрену медичну допомогу у всіх лікарнях.
Світлина від Міністерство охорони здоров'я України.
Окрім того, направлення і медична карта пацієнта стануть електронними.
А от вимога купити ліки в лікарні чи заплатити за аналізи стануть незаконними – якщо НСЗУ дізнається про випадки здирництва, то лікарня може втратити фінансування: 16-77 – гаряча лінія НСЗУ, яка буде збирати такі скарги і вживати відповідні заходи. Вона має право призупинити оплату і навіть розірвати договір з такою лікарнею.
Кожна медична послуга матиме свій встановлений тариф, згідно з яким НСЗУ платитиме лікарням за надані послуги. Скажімо, пологи коштуватимуть – 8136 грн, лікування інсульту – 19332 грн, інфаркту – 16001 грн тощо.
Днепр.Главное