Які гроші платитимуть за “доноси” на корупціонерів

20.09.2019 13:15   -
Автор:

Президент Володимир Зеленський зареєстрував у Раді законопроєкт про “гонорари” за викриття хабарників і злодійкуватих чиновників, а “Слуга народу” 13 вересня ухвалила документ за основу. Тому, хто поскаржився, можуть заплатити 10% від вкраденої (або неефективно використаної) суми. Про те, як працюватиме нововведення і як заробити на чужій корупції пише BusinessUA.
Що ухвалила Рада? П’ять головних пунктів:
– викривачів корупціонерів будуть заохочувати преміями;
– на будь-якого чиновника, який розпоряджається бюджетними коштами, можна буде поскаржитися, а правоохоронці зобов’язані перевірити інформацію;
– тих, хто поскаржився, захищатимуть від звільнення, переслідувань, а їхні імена обіцяють тримати в секреті;
– викривачів повинні інформувати про те, як проходить розслідування;
– закон мають ухвалити вже в цьому році, а набуде чинності він із 1 січня 2020-го.
Що це означає?
Якщо ви дізналися про велику корупцію, зловживання, привласнення і розтрату значних сум (наприклад, це пов’язано з вашою роботою, або ваш родич володіє такою інформацією), ви можете на цьому заробити. Анонімно.
Можливо, така схема, якщо вона дійсно користуватиметься популярністю, допоможе заощадити бюджетні гроші за рахунок того, що корупціонерів стане менше.
Інструкція викривача:
– скаржитися потрібно до правоохоронних органів. Якщо поскаржитися в НАБУ, а це не їхня компетенція, вони повинні протягом трьох днів про це повідомити і розповісти, куди правильніше заявити про порушення;
– у скарзі обов’язково повинен бути факт, який можна перевірити. Наприклад, якщо ви знаєте, що вашій школі виділили мільйони на заміну вікон, водночас із усіх батьків зібрали гроші на нові склопакети – в скарзі можна вказати на цей факт;
– на перевірку є 10 днів. Про її результати зобов’язані повідомити того, хто поскаржився. Якщо перевірити швидко не вийшло, термін можуть продовжити до 60 днів;
– потім має пройти суд, і вже суддя вирішить, чи заробив викривач на премію. Гроші дадуть тільки в тому випадку, якщо збиток бюджету становив від 5 тис. прожитковий мінімум (нині це 9,6 млн грн). Максимальна нагорода – 3 тис. мінімальних зарплат (зараз це 12,5 млн грн), а мінімальна – 10% від п’яти тисяч прожиткових мінімумів (тобто 960 тис. грн).
Ще декілька запитань:
А якщо про корупцію і так всі знають й про неї повідомлять одразу декілька викривачів?
– журналісти, які розкрили корупційну схему, або одразу декілька співробітників підприємства поділять нагороду між собою. Хто більше деталей повідомив, тому більше грошей і дістанеться.
Краде мій начальник. А він впливовий чиновник, може звільнити. Як бути?
– закон дає гарантії анонімності. Крім того, вас не можуть звільнити чи винести догану. Якщо ж ви теж замішані в схемі – то дані, які ви надасте, не можуть використовувати проти вас. А взагалі факти корупції мають перевіряти правоохоронці, щоб позбутися від підозр, варто поскаржитися разом із другом, якого ніяк не можна з вами зв’язати. А нагороду поділити.
А звідки мені платитимуть?
З бюджету. Паралельно повинні ухвалити закон про цивільну конфіскацію. Чиновник заплатить до бюджету (ну або у нього просто заберуть нерухомість, рахунки), а отримані гроші можуть дістатися тим, хто поскаржився на такого службовця.
І ще деякі цікаві факти
Адвокат Ігор Нігієвіч розповів: у ЄС викриття корупції – це обов’язок кожного свідомого громадянина. Викривач навіть може отримати звання “Людина року”.
У Сполучених Штатах використовується матеріальна модель заохочення у вигляді 15, а іноді навіть 25% від суми хабара, тоді як у Південній Кореї за повідомлення про корупційні порушення громадянин може отримати до 2 млн доларів.